A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program – technikai segítségnyújtás” című (RSZTOP-3-16 kódszámú) felhívás.

A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (továbbiakban: RSZTOP) élelmiszer és/vagy alapvető anyagi támogatás juttatását biztosítja a leginkább rászoruló személyek számára, olyan kísérő intézkedésekkel kombinálva, amelyek a rászoruló személyek társadalmi kirekesztésének enyhítését célozzák. Az RSZTOP célkitűzései a 2015. évi Éves Fejlesztési Keretét (továbbiakban: ÉFK) tartalmazó 1119/2015. (III. 6.) Korm. határozat alapján két kiemelt projekt keretében valósul meg.

Az RSZTOP-1. azonosító számú, „A Szegény gyermekes családok és rendkívül alacsony jövedelmű személyek számára természetbeni juttatás biztosítása érdekében” című kiemelt projekt esetében a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (továbbiakban: NRSZH), az RSZTOP-2. azonosító számú, „A Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása érdekében” című kiemelt projekt esetében a Hajléktalanokért Közalapítvány (továbbiakban: HKA) került támogatást igénylőként nevesítésre.

Az RSZTOP technikai segítségnyújtási kerete hozzájárul az irányító hatóság működéséhez, segítséget nyújt az RSZTOP-1, valamint RSZTOP-2 projektek megvalósításához és támogatja az Európai Bizottsággal esedékes rendszeres konzultációs fórumok megvalósítását. Ezen túlmenően a technikai segítségnyújtás keret támogatja a partnerszervezetek szükséges mértékű felkészítését és a partnerszervezetek együttműködésének elősegítését, valamint az ehhez és a közvélemény tájékoztatásához szükséges rendezvényszervezési, kommunikációs- és kiadványkészítési költségeket.

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 310.000.000 Ft.
Jelen Felhívásra a 1119/2015. (III. 6.) Korm. határozat alapján támogatási kérelmet nyújthatnak be:
a)            Emberi Erőforrások Minisztériuma,
b)            Hajléktalanokért Közalapítvány és a
c)            Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.

A támogatási kérelem benyújtására 2016. június 15-től 2016. október 28-ig van lehetőség.

(forrás: palyazat.gov.hu)