A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása” című (GINOP 7.1.1 – 2015 kódszámú) kiemelt felhívás.

A kulturális örökséghelyszínek egyedi vonzerejüket kihasználva, turisztikai funkcióval való bővítés és fenntartható hasznosítás révén önálló attrakcióvá válhatnak. Ezen belül is a tartós állami tulajdonban levő műemlékek közül a kastélyok, várak megőrzése és turisztikai hasznosítása két egyformán hangsúlyos terület.

A Felhívás hozzájárul a Kormány gazdaságfejlesztési céljaihoz, mert a fejlesztéseken keresztül közvetlenül és közvetve is üzleti lehetőséget biztosít kis- és középvállalkozásoknak, valamint tovább növeli az erős multiplikátorhatásokkal rendelkező turizmus iránti keresletet, így jelentősen hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez is.

Támogatási kérelmet a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, valamint az általa vezetett konzorciumok nyújthatnak be.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 33 milliárd forint. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 30-45 db.

A támogatási kérelmek benyújtása 2015. szeptember 28-tól 2017. augusztus 31-ig lehetséges.

(forrás: palyazat.gov.hu)