Január elsejétől változott a lakóingatlan átalakításához kapcsolódó akadálymentesítési támogatás összege és igénybevételének lehetősége is.

Már nemcsak egyszer lehet igényelni a támogatást, hanem tízévente újra, összege pedig január elsejével 300 ezer forintra nőtt az eddigi 150 ezerről.

A fogyatékos embereket segítő szervezetek is több támogatást kapnak idén. A 2016-os évre vonatkozó költségvetési törvény alapján a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg idén 1,2 milliárd forinttal emelkedett.

A kormány első körben a támogatási összeget tavaly ősszel 45 millió forinttal, majd idén januárban 340 millió forinttal emelte. A támogató szolgálatok munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy a esélyt kapjanak az autonóm, önálló életre a fogyatékossággal élők, ne szoruljanak be az otthonukba és szigetelődjenek el a társadalomtól. A szolgálatok alapvetően két feladatot látnak el: a fogyatékossággal élők szállítását és otthoni gondozását.

Számíthatnak a kormányra a fogyatékossággal élő emberek, hiszen a társadalom közös ügye a fogyatékos emberek ügye. Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai szervezetekkel. Tavaly megalakult a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság, amely rendkívül fontos koordinatív fórum a fogyatékosságügynek az ágazatok közötti egyeztetésben és párbeszédben.

Az Országgyűlés tárgyalta az Országos Fogyatékosságügyi Programot és a pártok a 2015-2025. évekre szóló hosszú távú stratégiát egyöntetűen elfogadták. Folyamatosan nőtt a fogyatékos személyek szociális ellátásaira szánt támogatás minden intézményi forma esetében az elmúlt években.

(forrás: kormany.hu, EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)