Nincsen kapacitásstop a szociális ellátások terén, idén is tudnak segítséget kapni a bővülő szolgáltatásokon keresztül a valóban rászoruló emberek.

Ezt Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár közölte az MTI-vel Békéscsabán, a Magyar Nemzet pénteki számában megjelentekre reagálva.

Elmondta, hogy 2012. január 1-je óta a szociális főhatóságnak minden év januárjában közzé kell tennie, hogy várhatóan mennyi kapacitást és férőhelyet fog finanszírozni az adott évben.

Hangsúlyozta, hogy a meghirdetett keretszámok alól három esetben is felmentést lehet adni, ezt nem vette figyelembe a Magyar Nemzet cikke. Az egyik, ha úgy látja a szociális probléma ellátására kötelezett szerv, az önkormányzat, hogy férőhelyet kell bővítenie, és ezt a főhatóságnál bejelenti. A másik, ha a kapacitásokat európai uniós forrásból bővítik. A harmadik pedig ha egyéb érdek merül fel, akkor az úgynevezett méltányossági befogadás révén bővülhetnek a kapacitások. Mindhárom esetben mérlegelés nélkül be kell fogadni a kapacitást, és a szociális szolgáltatási férőhelyek számát bővíteni kell.

Közölte:, hogy egyetlen évben sem történt meg, hogy a kapacitás ne bővült volna, csaknem 20 ezerrel nőtt a férőhelyek száma tavaly is.

(forrás: kormany.hu, MTI)