A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által a Magyarság Házában megrendezett „2016. A külhoni fiatal magyar vállalkozók éve” program nyitókonferenciáján az érintett minisztériumok és gazdasági intézmények képviselői megállapodást írtak alá.

A megállapodás, melynek kidolgozásában a Földművelésügyi Minisztérium is részt vett célja a külhoni magyar fiatal vállalkozók támogatása érdekében történő közös együttműködés deklarálása.

A Földművelésügyi Minisztériumot Tóth Katalin helyettes államtitkár képviselte, aki beszédében ismertette, hogy a tárca a korábbi gyakorlatának megfelelően a Kárpát-medencei innovatív ötletekkel rendelkező, fiatal gazdák támogatására a jövőben is nagy hangsúlyt fektet. Az FM már eddig is több olyan fiatal gazda projektet támogatott, melyek célja a fenntartható, versenyképes, „bottom up” (alulról felfelé építkező) fejlődés megvalósítása a térségi adottságok kihasználására támaszkodva.

Az összefogás fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy fontosnak tartja a minisztérium azon projektek támogatását is, amelyek elindításához megfelelő tőkével nem rendelkeznek a gazdálkodók, de a helyi gazdák összefogásával értéket teremtő, jövőt építő gazdasági vállalkozások jöhetnének létre.

A hagyományos, kevésbé versenyképes, önellátó családi gazdálkodási forma helyett olyan fiatal, lendületes, modern vállalkozások támogatását tartja szükségszerűnek, amelyek kellően innovatívak, reflektálni tudnak az új ágazati kihívásokra (biogazdaság, kertészet, kisállattenyésztés, gyógynövénytermesztés), valamint nyitottak a tudástranszferre, a kapcsolatépítésre és a hálózatosodásra.

Hozzátette, hogy ezekkel az intézkedésekkel a fiatalok magyarságtudatának megőrzéséhez, szülőföldjükön való boldogulásokhoz, elvándorlásuk tompításához járulhatunk hozzá.

(forrás: kormany.hu, Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)