A kormány 750 millió forinttal támogatja a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve programot.

Ezt Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes jelentette be.

Elmondta, hogy a program célja, hogy a külhoni területeken gazdaságilag megerősödjön a magyarság. További célként jelölte meg, hogy a magyar munkavállalók száma és azon vállalkozóké, akik magyar munkavállalókat alkalmaznak emelkedjen, valamint, hogy minél nagyobb vagyon összpontosuljon magyar kézben.

Arra számít, hogy sok más forintot is megmozgat majd az idei tematikus évre biztosított kormányzati támogatás, és elkezdi „pörgetni” a gazdasági életet a Kárpát-medencében. A keret magában foglalja forrástérkép készítését, munkaerőpiaci kutatásokat, konzultációkat, képzéseket, valamint hitelt és vissza nem térítendő támogatásokat.

Hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy a magyar nemzet a szülőföldjén megmaradjon, fontos a kulturális támogatás, a közjogi kötelék az állampolgárság megadásával, de emellett biztosítani kell az anyagi hátteret is. Ezért kiemelt hangsúlyt fektettek a gazdasági támogatásra az utóbbi egy évben, ami a látható a tematikus évek meghirdetésében is látható. Az előző évben a külhoni magyar szakképzést segítették.

Arra is emlékeztetett, hogy Délvidéken 50 milliárdot biztosít a kormány a gazdaság megerősítésére, részint hitel és vissza nem térítendő támogatás formájában.
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kiemelte:, hogy az a cél, hogy minél több magyar gyermek szülessen, és minél többen járjanak magyar intézményekbe. Csak rájuk fókuszálva, építve lehet a nemzetet fejleszteni.

Elmondta, hogy a program keretéből 525 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege, ebből az egyes, 40 év alatti külhoni magyar vállalkozók ebből 3-6 millió forintra pályázhatnak. Számításai szerint mintegy 120 nyertes pályázó lesz.

Jelezte, hogy az a cél, hogy minden szempontból egy gazdasági egységként fogják fel a Kárpát-medencét, és a gazdaságpolitikai szemléletet erősítsék a nemzetpolitikában is. Kitért arra is, hogy folytatják a szakképzés támogatását is. Szeretnék felmérni azt is, milyen elképzeléseik vannak a külhoni magyar fiatal vállalkozóknak, mire van szükségük.

A tanácskozáson, amelyen 187 fiatal magyar külhoni vállalkozó vett részt, a közreműködő tárcák és háttérintézmények elvi megállapodást írtak alá a program megvalósításáról. A program technikai lebonyolítását a Bethlen Gábor alapkezelő végzi.

(forrás: kormany.hu, MTI)