Március végéig megjelent az összes, Emberi Erőforrások Minisztériumának kezelésébe tartozó uniós, illetve EFOP-pályázati felhívás – közölte Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára. Schanda Tamás államtitkár közölte: több mint 1000 milliárd forintos keretről van szó.

Rétvári Bence kiemelte: nagy feladat volt az Emmi számára, hogy minden forrást a meghatározott ütemterv szerint kiírjon. Mint kifejtette: minden egyes projekt sok kisebb pályázatra bomlik, sokféle területet és intézményt kell szolgálni.

Az egyes pályázatokat mindenhol tankerületre, felsőoktatási intézményekre, egészségügyi intézményekre, kórházakra kellett szabni – mutatott rá, hozzátéve: a felhívások március végéig megjelentek.

Az államtitkár négy célt, illetve pillért jelölt meg az EFOP-pályázatokkal összefüggésen. Mint kifejtette: az egyik az erősödő családok és közösségek témája.

A kormány szerint mindennek a család az alapja, ezért azok a programok nagy hangsúlyt kaptak, amelyek megerősítésüket szolgálják – mondta Rétvári Bence.

A második a bővülő középosztály, ez a pályázati csomag azoknak nyújt további lehetőséget, akik stabil egzisztenciával rendelkeznek, ezt szeretnék megőrizni, bővíteni. Ehhez kapcsolódik a területi felzárkózás.

Magyarországnak vannak olyan részei, ahol akár az egészségügyi kilátások, akár az oktatási helyzet rosszabb, mint máshol. Ezt a területi különbséget kompenzálnák a pályázatokon keresztül, és ez a fő támogatási elve a támogatásoknak – jegyezte meg az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy nem felzárkóztatásról, hanem felzárkózásról van szó.

Közlése szerint a felzárkózási programokat mintegy 100 milliárdos keretösszegben írták ki, és ezek mind azt segítik, hogy az egzisztenciát meg lehessen erősíteni, valamint a tehetséggondozást segítsék, illetve a mélyszegénységet mérsékeljék. A negyedik terület az aktív ember, ami az egészséges, a közösségi, a munkát vállaló, vállalkozó embert egyaránt jelenti.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a Széchenyi 2020 programon belül 12 ezer milliárd forint áll rendelkezésre, ebből humánfejlesztésre mintegy 1000 milliárd jut, és két operatív program tartozik a tárcához.

Az egyik a rászoruló személyeket támogató program, 34 milliárdos kerettel. Természetbeni juttatásokat biztosít az érintetteknek, így élelmiszer, higiénai csomagokat, kísérő szolgáltatásokat. A másik az emberi erőforrás-fejlesztési program, amelyre 952 milliárd jut. Emellé pedig saját forrást is tesz a kormány, így jóval 1000 milliárd áll rendelkezésre – közölte.

A pályázati felhívások mind megjelentek – hangsúlyozta ő is, hozzátéve: ez szükséges volt, hogy a források minél korábban a kedvezményezetteknél legyenek.