Már lehet pályázni a támogató szolgáltatást, pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi ellátást működtető szolgáltatók feltételeinek fejlesztésére.

Erről Czibere Károly számolt be pénteken a Pest megyei Pátyon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házában tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy három területet ölel fel szolgáltatók fejlesztési pályázata: a szállítójárművek cseréjét, az informatikai fejlesztést és a munkatársak képzését, továbbképzését. 200 millió forint a keretösszeg, és április 11-ig lehet beadni a pályázatokat. A másfél éve kezdődött helyzetfeltárás is megmutatta, mennyire fontos ezeknek a szolgáltatóknak a megerősítése.

Hozzátette, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy minden segítséget megadjon a fogyatékossággal élő embereknek és az őket gondozó családoknak annak érdekében, hogy „ne szoruljanak zárványokba”, és az otthonukban, ahhoz közel minden olyan segítséget megkapjanak, amire szükségük van, ezzel segíthető elő, hogy az érintettek önálló életvitelt tudjanak folytatni és autonóm módon élhessenek.

Hangsúlyozta, hogy a kormány fontosnak tartotta, hogy megerősítse a szolgálatokat, amihez eszközöket is hozzárendelt, és t fontos partnere a kormánynak az országban jelenleg működő 268 támogató szolgála.

Emlékeztetett arra, hogy a finanszírozás már tavaly elindult emelése a megerősítés fontos eleme volt, ami a támogató szolgálatok számára a januárival együtt mintegy 400 millió forintot jelent. Szintén a megerősítést szolgálja, hogy idén januártól a működtetés területén megszűnt az a pályázati rendszer, amely rugalmatlan és kiszámíthatatlan volt. A helyébe a normatív finanszírozás lépett, s „ez hosszú távon fenntartható, kiszámítható módon stabilizálja a támogató szolgálatok működését”.

Úgy fogalmazott, hogy az intézkedések azt üzenik a támogató szolgálatok fenntartatóinak, működtetőinek, munkatársainak, illetve az ellátottaknak és hozzátartozóiknak, hogy hosszú távon számít a szolgáltatásra a kormány, és fontosnak tartja a kiszámíthatóságot.

Jelezte, hogy minél több embert szeretnének elérni, aminek egyik eszköze a mostani fejlesztési pályázat. Járműcsere esetében akár 9 millió forint támogatást lehet elérni pályázatonként, az informatikai fejlesztés területén 150 ezer forint a keretösszeg pályázatonként, a képzések, továbbképzések részvételi díjának biztosítására pedig 50 és 250 ezer forint közötti összegre lehet pályázni.

Szólt arról is, hogy annak érdekében, hogy ott is induljanak szolgáltatások, ahol jelenleg nincsenek újabb forrásokat emeltek be az ágazatba ez év januárjától.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője arról szólt, hogy intézményeikben a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait könnyítik meg, ugyanakkor fontos missziónak tekintik elfogadásuk segítését. Kiemelte, hogy az egyik legjelentősebb küldetésük segíteni azokat az embereket, akik valamilyen módon támogatásra szorulnak, akár mozgásukban korlátozottak, akár valamilyen szenvedélybetegséggel, pszichiátriai betegséggel küzdenek. A pályázat jó lehetőség nyújt a fenntartóknak.

(forrás: kormany.hu, MTI)