Már pályázható három infokommunikációs fejlesztéseket támogató kombinált hitelprogram, összesen 57,5 milliárd forint értékben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében – tájékoztatott Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Mindegyik felhívás esetében a vissza nem térítendő fejlesztési forrásokat a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a kedvezményes kamatozású kölcsönöket pedig a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett 442 MFB Ponton lehet igényelni.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) felhívásának célja, hogy vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes kamatozású kölcsön együttes biztosítása révén segítse az újszerű infokommunikációs ötletek piaci termékké és szolgáltatássá fejlesztését, bevezetését és üzleti hasznosítását. Ezen felül támogatja a már külpiaci tevékenységet folytató mikro-, kis- és középvállalkozások újabb nemzetközi piacokra lépését is.

Az információs és kommunikációs technológiák (IKT) ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások 2-40 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatást, és 2,5– 50 millió Ft kedvezményes kamatozású kölcsönt nyerhetnek el. A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év, a kamat 1%/év