Az előző hét éves uniós költségvetési ciklusban rendelkezésére álló több mint 9 ezer milliárd forintos keretet Magyarország már csaknem teljes egészében felhasználta.

Erről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára számolt be az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Elmondta, hogy már csak néhány százmilliárd forintos vitatott, például útépítési, kórházfejlesztési tétel van. Kiemelte, hogy ezek olyan viták, amelyeket meg lehet nyerni szakmai és jogi megalapozottsággal. Így Magyarország lehet az egyetlen olyan uniós tagállam ezek lezárultával, amely az időszakban rendelkezésére álló uniós forrásokat száz százalékban realizálta.

Jelezte, hogy a Miniszterelnökségen a következő pár hónapban megvitatják az elmúlt uniós ciklus legfontosabb tanulságait, ennek során áttekintik, a felhasznált források hogyan hasznosultak, lehetett volna-e több új munkahelyet létrehozni, vagy jobban dinamizálni a gazdaságot.  A cél, hogy a múlt tapasztalataiból merítve a jövőben sikeresebb, még hatékonyabb fejlesztéspolitikát folytasson a kormány.

Elmondása szerint a fejlesztéspolitikát új alapokra helyezik. A jövőben Magyarországon csak azok a beruházások kapnak pénzt, amelyek vagy a munkahelyteremtési, vagy a gazdasági növekedési célokhoz járulnak hozzá.

(forrás: profitline.hu, MTI)