Teljes egészében kifizette a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési időszak rendelkezésre álló forrásait Magyarország egy hónappal a zárás előtt.

Erről Lipők Sándor megyei fejlesztési miniszteri biztos számolt be sajtótájékoztatón szerdán, Nyíregyházán.

Elmondta, hogy az ország eredetileg 8200 milliárd forintos kerettel rendelkezett a hétéves programozási időszakban, azonban lehetőség nyílt további 700 milliárd forint forrás lehívására az árfolyam-különbözet miatt.

Hozzátette, hogy minden eddiginél nagyobb kifizetés teljesült az idén, 2238 milliárd forintot fizettek ki egy hónappal a zárás előtt számlára, illetve előleg elszámolás formájában. 1700 milliárd forintot tett ki ez az összeg 2013-ban, míg 1850 milliárd forintot 2014-ben.

Megjegyezte, hogy immár nem a Brüsszelből érkező források jelentik a kifizetések fedezetét, mivel azt Magyarország már felhasználta, hanem a vállalkozások a költségvetés tartalékból jutnak pénzükhöz.

Felidézte, hogy az Európai Bizottság 2012 nyarán még nagyarányú, 25-30 százalékos forrásvesztéssel számolt Magyarország esetében, de a pályázati és kifizetési rendszer átalakításáról döntött a 2010-ben hivatalba lépő kabinet.

Ismertette, hogy az ezzel kapcsolatos központi koordináció 2013 második felében a Miniszterelnökséghez került át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megszüntetésével, a lépésnek köszönhetően az uniós támogatások kifizetési aránya 25 százalékponttal növekedett 2013-ról 2014 végére

Elmondta, hogy az európai bizottsági kifizetések százalékos aránya szerinti rangsorban a közép-európai országok között Magyarország 73 százalékkal a második helyet foglalja el a 85 százalékos arányt elérő Lengyelország után, őket Csehország 71, Szlovákia 66, valamint Románia 56 százalékkal követi.

Szólt arról is, hogy a vállalkozások 1654 milliárd forintos támogatásban részesültek, ez közel 43 ezer támogatott projektet jelent, a kedvezményezetteket tekintve pedig az önkormányzati és költségvetési szervek programjai az 5 ezer milliárd forintot is meghaladják.

Hozzátette, hogy az EU 3017 milliárddal támogatta az állami vállalkozásokat, ebből a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásainak köszönhetően például utakat, kerékpárutakat építettek és újítottak fel, valamint elvégezték a vasútvonalak rekonstrukcióját.

Hangsúlyozta, hogy Európában példaértékűnek tekintik az előző időszakban a forráslehívással kapcsolatban elvégzett munkát, amely folytatódni fog 2016-ban is.

(forrás: http://magyarhirlap.hu/, MTI)