60 millió eurós uniós támogatás jut Magyarország és Horvátország együttműködésére.

A 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó, Magyarország és Horvátország közötti, határokon átnyúló együttműködési programot elfogadta az Európai Bizottság.  A program teljes költségvetése 73,9 millió euró, melyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosít 60,8 millió eurót. A támogatásból a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítésére, valamint a határ menti régiók környezetének védelmére töreksednek.

Corina Crețu regionális politikáért felelős biztos elmondta: „Ez a program közvetlenül a magyar és horvát határ menti régiókban élők javát szolgálja majd. A mi határokon átnyúló programjaink kézzelfoghatóan bizonyítják az EU hozzáadott értékét azáltal, hogy közösségeket kovácsolnak össze és segítik őket abban, hogy együtt keressenek megoldást a közös problémákra. E határon átnyúló programnak köszönhetően a fokozottabb együttműködés számos előnnyel fog járni a magyar és horvát állampolgárok számára egyaránt, ez pedig mindenekelőtt munkaalkalmakban, gazdasági növekedésben és javuló életkörülményekben fog kifejeződni.”

A határ menti régió gazdasági fejlődését a helyi kkv-kbe eszközölt beruházások révén támogatja majd a program.  Emellett a fenntartható idegenforgalmi tevékenységet is segít fejleszteni, azáltal, hogy létrehozza a szükséges alapvető infrastruktúrát a kulturális és természeti erőforrások fokozottabb kiaknázásához. Intézkedéseket irányoz elő a védett területek összehangoltabb és hatékonyabb irányításához az ökológiai sokféleség helyreállítása és fenntartása érdekében.

A program támogatni fog közös oktatási és képzési szolgáltatásokat is a speciális helyi ismereteket tartalmazó tudásbázis kialakítása és egymás jobb megértése érdekében.

A program négy fő területre irányul:

• A kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozása
• A természeti és kulturális értékek fenntartható hasznosításának előmozdítása
• A határokon átívelő együttműködés továbbfejlesztésének ösztönzése
• Beruházás oktatási programokba

A program várható eredményei:

• A program által lefedett területen emelkedik az ipari és szolgáltatási ágazatok által teremtett egy főre jutó átlagos bruttó hozzáadott érték
• Évente 88 000-rel emelkedik a turisták által a területen eltöltött vendégéjszakák száma
• 179-ről 192-re emelkedik a kiválasztott speciális madárvédelmi területeken az „A: kiváló megőrzés” státuszú élőhelyek száma
• 29-ről 90-re emelkedik azon határ menti oktatási intézmények száma, amelyek közös tanfolyamokat, illetve a régióra vagy a szomszédos országra vonatkozó tartalmat ismertető tanfolyamokat kínálnak.
 

(forrás: http://www.pbkik.hu/)