Az egész Unióra kiterjedő nyilvános konzultációt indít a Bizottság a határon átnyúló együttműködés fennmaradó akadályairól.

Még mindig fennáll számos jogi és adminisztratív határ, ami a határon átnyúló tevékenységek terheit tovább növeli. A Bizottság a nyilvános konzultáció révén felmérheti a határrégiókban élő 185 millió uniós polgár véleményét a mindennapjaik során tapasztalt akadályokról, és megismerheti az azok leküzdésére vonatkozó javaslataikat.

Az Európai Unió az utóbbi 25 évben a határ menti régiók fejlesztését célzó pénzügyi eszköz, az Interreg révén ruházott be forrásokat a határokon átívelő együttműködés javítására. Bár jelentős előrehaladást sikerült elérni, vannak még problémák sok területen, melyeket nem lehet megoldani pusztán a program keretében biztosított finanszírozással.

A konzultáció révén a Bizottság a polgárok, a legfontosabb érdekelt felek és a szakértők e területen szerzett tapasztalatait és témával kapcsolatos véleményét szeretné megismerni, hogy minél átfogóbb képet kapjon arról, az országhatárok a határ menti régiókban élő polgárok és az ott működő vállalkozások/szervezetek/hatóságok számára milyen jellegű akadályokat jelentenek továbbra is.

A Bizottság közzé fogja tenni honlapján a válaszokat és észrevételeket a, és is figyelembe véve a benyújtott hozzászólásokat részletes tanulmányt fog készíteni, melyben következtetéseit és gyakorlati javaslatait fogja felvázolni arra vonatkozóan, hogy a határ menti régiók lakosainak és vállalkozóinak életét továbbra is megnehezítő akadályokat hogyan lehetne tovább csökkenteni.

A konzultációs kérdőív kitöltési határideje: 2015. december 13.

A felmérésben való részvételhez az alábbi kérdőívet kell kitölteni:

https://docs.google.com/forms/d/1O_kgePkFW3Oz-7rdvTLLOw2uSDNUyQRKBKdcJpBMuA/viewform

(forrás: http://jnszmkik.hu/)