A potenciális pályázók január 27–28-án Strasbourgban Konzorciumépítő információs napok ECSEL-pályázóknak Strasbourgban tájékozódhatnak az EU tagállamok részvételével közösen finanszírozott „Kiváló európai elektronikai alkatrészek és rendszerek” (Electronic Components and Systems for European Leadership, ECSEL) című program 2016-os fordulójának részleteiről.

Információszerzésen, valamint a korábbi pályázatok tapasztalatainak megismerésén túl konzorciumi partnereket is találhatnak a rendezvényen a résztvevők.
Az ECSEL program nemzetközi konzorciumok keretében zajló csúcstechnológiai fejlesztéseket – sokszereplős, nagy költségvetésű kutatási és innovációs projekteket – támogat a mikro- és nanoelektronika, a beágyazott és kiberfizikai rendszerek területén.

Az ECSEL pályázatán odaítélt 265,5 millió euró támogatás egyik fele az Európai Unió Horizont 2020 programjából, a másik fele a programhoz csatlakozott tagországok nemzeti költségvetéséből származik, amely a pályázók saját forrásával kiegészülve összesen 600 millió euró (186 milliárd forint) kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordítást tesz lehetővé a mikro- és nanoelektronika, a beágyazott és kiberfizikai rendszerek, valamint az okosrendszerek integrációja területén.

Magyarország 1 millió euróval támogatja a magyar nyerteseket, akik ezáltal további közel 1 millió eurós közvetlen EU-s támogatást is felhasználhatnak.

A program 2015-ös pályázati felhívásán összesen 13 nemzetközi projekt nyert támogatást, közülük kettőben magyar konzorciumi tagok is közreműködnek. A „Delphi4LED” projektben – amelynek célja a LED-es világítótestekhez kapcsolódó fejlesztés – angol, finn, belga és francia konzorciumi partnerek mellett a BME Elektronikus Eszközök Tanszéke, valamint a Mentor Graphics Magyarország Kft. MicReD részlege (a BME spin-off cégeként alakult MicRed Kft. utódja) vesz részt. A „3DAM” projekt keretében a legnagyobb európai félvezetőipari méréstechnikai cégek és kutatóintézetek hoztak létre konzorciumot a mikrocsipek fejlesztéséhez elengedhetetlen méréstechnika kidolgozására, amelyben a Semilab Zrt. közreműködik magyar résztvevőként.

(forrás: http://nkfih.gov.hu/)