Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület egyik fontos feladatának tekinti, hogy bekapcsolódjon a hidrogén és tüzelőanyag-cellás technológiák nemzetközi, elsődlegesen az EU szintű „vérkeringésébe”, illetve segítse a hazai iparági illetve tudományos élet szereplőit – érdeklődésük esetén – bekapcsolódni az e területen zajló K+F+I+D projektekbe.

Ennek jelenleg egyik legfontosabb eszköze és lehetősége a címben említett pályázati rendszer. A Horizon 2020 program keretében, az EU Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Közös Vállalkozása január 19-én írta ki az idei, 2016. évre szóló pályázati felhívásait. Az FCH 2 JU nevében szereplő „2” szám azt jelzi, hogy ez már a második, hét éves (2014-2020) költségvetési ciklusban történő működés, melynek keretében éves rendszerességgel jelennek meg pályázati felhívások. Az aktuális, éves kiírásban összesen 24 témakör szerepel, melyek közül 10 a közlekedés, 11 az energetika területére vonatkozik, a továbbiak pedig különböző átfogó, horizontális jellegű témakiírások.

Az idei, pályázható keret teljes összege: 117,5 millió €, amelyet pályázók önrésze még kiegészít. A körülbelül 50%-os támogatási intenzitás miatt az említett összegnek tehát körülbelül duplája segíti tehát hidrogén tüzelőanyag-cellás technológiák fejlesztését, projektek megvalósítását. A pályázatok benyújtási határideje: 2016.05.03.

A teljes pályázati anyag magyar fordítása elérhető a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület honlapján:
http://www.hfc-hungary.org/FCH-2 JU Palyazati Kiiras 2016.pdf
A felhívás hivatalos oldala: http://www.fch.europa.eu/page/call-2016

A pályázatok a Horizont 2020 rendszerhez is kapcsolhatók:
https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/calls/h2020-jti-fch-2016-1.html

(forrás: http://nkfih.gov.hu/, http://www.hfc-hungary.org)