A kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) idei keretét 300 milliárd forinttal megemelte.

Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, Karsai Tamás a KAVOSZ Kelet-magyarországi gazdasági fórumán közölte hétfőn Debrecenben.

Rámutatott, hogy 2016 végéig a vállalkozások számára ezzel az intézkedéssel a GINOP teljes, 2700 milliárd forintos keretéből 2200 milliárdot tesznek elérhetővé.

Hozzátette, hogy az éves fejlesztési keret tartalmazza a pályázatok ütemezését. Várhatóan a kis- és közepes vállalkozások kapacitásbővítését támogató pályázati lehetőségeket újranyitják a nyár elején, amelyben összesen 165 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, és eddig mintegy 90 milliárdot használtak fel.

Felhívta a figyelmet, hogy további 730 milliárd forint pénzügyi eszköz, újrahasznosítható, „visszaforgó jellegű” visszatérítendő támogatási keret is rendelkezésre áll a kkv-k támogatására.
Jelezte azt is, hogy leghamarabb a közzétételtől számított 30 nap után van lehetőség a pályázatok beadására, így kellő ideje van felkészülni minden vállalkozásnak. Ugyanakkor nehezményezte, hogy szinte minden támogatási kérelem tartalmaz hiányosságokat.

Kiemelte, hogy az irányító hatóságnak érdeke, hogy hiánypótlás nélküli pályázatokat fogadjon be, ezért igyekeznek egyszerűsíteni a folyamatot, de nem tudnak eltekinteni a projekt részletes bemutatásától és a költségelemzéstől.

Krisán László, a Széchenyi Kártya Program szakmai irányítását és koordinálását végző KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója egy felmérésre hivatkozva ismertette, hogy stabilnak értékeli a működését a hazai kis- és középvállalkozások 44 százaléka, 22 százalékuk pedig fejlesztésre készül, elsősorban európai uniós források felhasználásával.

Hozzátette, hogy a Széchenyi Kártya Programban résztvevő kkv-k több mint fele mondta stabilnak a helyzetét, de a túlélésért küzd a vállalkozások 24 százaléka. Szóvá tette, hogy a gazdaságpolitika meg akarja változtatni a bírálati rendszert, és még csak ezután kezdődne két-háromezer külsős bíráló kiválasztása, emiatt véleménye szerint a már benyújtott mintegy 3500 pályázat elbírálása akár őszig is elhúzódhat.

Sürgette „a bürokrácia visszanyesését” az engedélyezési eljárásokban, „a hazai vállalkozásokat vegzáló bürokratikus rendszert” drámainak nevezve, ami szerinte rosszabb, mint az európai uniós bürokrácia.

Megfontolandónak nevezte egy állami tőkeprogram megindítására vonatkozó javaslatukat. Szerinte az utóbbi évtizedekben a gazdaságban, főként a kkv-szektorban jelentős a tőkehiány. A szektor egyre inkább a tőkehiány felé mozdul el a forráshiány felől, ezért komoly feltőkésítésre van szükség. Véleménye szerint legalább 100-300 milliárd forint körüli keretet kellene erre biztosítani.

Miklóssy Ferenc, a térségi kereskedelmi és iparkamara elnöke a kkv-k versenyképességének javítására hívta fel a figyelmet, ugyanis ennek hiányában „az EU-források elapadása után megtörik a fejlődési trend a szektorban”.

(forrás: profitline.hu)