A magyar kormány a kerékpárhálózat fejlesztésének kiemelt figyelmet szentel.

Erről Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az ártándi határátkelőnél, a Berettyóújfalu és Nagyvárad közt elkészült kerékpárút avató ünnepségén beszélt. A kerékpárút összköltsége 6,4 millió euró, melyből 5,4 millió euró volt az Európai Regionális Fejlesztési Alap -ERFA  támogatása.

Közölte, hogy 580 kilométer kerékpárút készült el 2010 óta, jelenleg előkészületben van 760 kilométer kerékpárút tervezése és megvalósítása. Az  átadott kerékpárút kapcsán kiemelte, a 47 kilométeres szakasz fontos szerepet játszik a határ két oldalán lakók életében, támogatja  magyar és a román kormány is a nem motorizált forgalom fejlesztése mellett.

Hangsúlyozta, hogy  „Az emberéletnél nincs fontosabb, ezért a biztonságos közlekedésért mindent meg kell tenni.”

Hozzátette, hogy a két ország között hamarosan új gyorsforgalmi kapcsolat is lesz, az M35 folytatása és az M4 Berettyóújfalu utáni szakasza megépítésével 2018-ra éri el az autópálya Debrecenből a határt.

A projekt vezető partnere, Berettyóújfalu polgármestere, a térség országgyűlési képviselője, Vitányi István elmondta, hogy 7 éve merült fel a Berettyóújfaluból induló és 4 települést, Mezőpeterdet, Biharkeresztest, Ártándot, Borsot érintő, Nagyváradig tartó kerékpárút ötlete, ám 3 évig tartott a megvalósítás. Kiemelte a biztonságos közlekedést és a balesetveszély csökkenését.

Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere bejelentette. hogy 35 kilométerre van egymástól Berettyóújfalu és Nagyvárad, azonban 47 kilométer hosszú lett a kerékpárút, ugyanis még további 16,6 kilométernyit sikerült megépíteni Nagyváradon a megtakarításokból.

(forrás: kormany.hu, MTI)