Az Otthon Melege Program 2015 februárjában meghirdetett, a társasházak, lakásszövetkezetek komplex energetikai felújítását támogató alprogramjára beérkezett közel 500 pályázat feldolgozása befejeződött.

Az értékelések alapján az előírásoknak 447 társasházi épület energiakorszerűsítési pályázata felelt meg.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, hasonlóan a háztartási nagygép-csere alprogramokhoz, ezúttal is a keretemelés mellett döntött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A keretemelésnek köszönhetően az eredeti 10 milliárd forint forráskeret helyett 11,8 milliárd forint támogatást nyújt a tárca. E forrásmennyiség 14 ezer háztartásban összesen 23,9 milliárd forint összegű fejlesztés megvalósítását segíti, átlagosan a beruházási költségek felével. Már megtörtént a támogatásban részesített lakóközösségek harmadának értesítése, a pályázata eredményéről valamennyi társasház elektronikus úton tájékoztatást kap a napokban.

Köszönhetően a keretemelésnek, a beküldött pályázatok 91 százalékának támogatásával 91,83 GW energia-megtakarítás érhető el éves szinten és országosan, és a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítható 20 291 tonnával.

A családok rezsiterheit is csökkentik a családok rezsiterheit is 447 társasházban megvalósuló fejlesztések az épületek energiahatékonyságának javításával az Otthon Melege Programnak köszönhetően. A beavatkozás mértékétől függően évi 30-180 ezer forinttal mérséklődhetnek a korszerűsített épületekben található háztartások kiadásai.

(forrás: kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)