A gazdálkodóknak év végig mintegy 200 milliárd forint állami agrártámogatási előleget fizetnek ki.

Erről Lázár János,  Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Közlése szerint több mint 150 milliárd forint agrártámogatáshoz jut különféle jogcímeken 105 ezer magyar gazdálkodó december elejéig és csaknem 200 milliárd forintot szeretne kifizetni a vidékfejlesztési hivatal év végéig.

Hozzátette, hogy az egyszerűsített kistermelői támogatások kifizetését is megkezdték.

Ismertette, hogy a Magyar Fejlesztési Bankhoz 193 milliárd forintnyi hiteligény érkezett a jelenleg is folyó földeladások kapcsán, általában 50 millió forint alatti az igényelt hitel nagysága. Megismételte, hogy újabb hitelkeretre lesz szükség a nemzeti banktól.

Elmondta, hogy eddig összesen 50 ezer hektár föld kelt el közel 70 milliárd forint értékben, ez a várakozásokon felüli. A programot folytatják december 31-ig, januárban áttekinti az eredményeket a kormány és várhatóan folytatja.

Közölte, hogy a kormány kiemelt szerepet szán a megyei jogú városoknak a 2016-os gazdasági növekedésben, ezért az infrastrukturális fejlesztéseik támogatását előre hozták. A kabinet 25 milliárd forintot hagyott jóvá soron kívül a megyei jogú városoknak.

Beszámolt arról, hogy a kormány Tokaj-Hegyalja fejlesztéséről tájékoztatót hallgatott meg Héjj Dávid miniszterelnöki biztostól, aki 90 milliárdos fejlesztési programot állított össze.  A magyar kormány 3,7 milliárd forinttal finanszírozza ezt a programot idén decemberig.

(forrás: kormany.hu, MTI)