A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, Gyuricza Csaba az egységes agrártámogatási kérelmekkel kapcsolatos tapasztalatokat kedvezőnek értékelte a szerdai dombóvári sajtótájékoztatón.

Egyben jelezte, hogy az ellenőrzéseket követően októberben kezdődhetnek az előleg kifizetések.

Elmondta, hogy a mintegy 400 milliárd forintos támogatási keretre határidőig 178 ezer kérelem érkezett.

Az MTI érdeklődésére Dragovácz Nikoletta elnökhelyettes hozzátette:
“Az igénylések száma a tavalyihoz hasonlóan alakult.”

Az MVH elnöke hangsúlyozta az ellenőrzésekkel összefüggésben, hogy minden kérelmező esetében elvégzik az adminisztratív, formai ellenőrzést, jogcímtől függően az érintettek 10 százaléka számíthat helyszíni ellenőrzésre.

Rámutatott:
“Mindez feltétele a kifizetéseknek, és hozzájárulhat a támogatási összegek növeléséhez azáltal, hogy a jogosulatlan igénylők kiszűrésével több marad a jogosult gazdáknak”

Példaként a tipikus kérelmezési hibákra a területalapú támogatásoknál elmondta, hogy nagyobb területre igényelt támogatást, mint amire jogosult lenne sok gazdálkodó, mások a jogszerű földhasználatot nem tudták igazolni.

Hozzáfűzte:
“Utóbbi kiküszöbölésére az MVH kezdeményezte az igazolás egyszerűsítését, egy júniusban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően a hivatal már többféle dokumentumot, önmagában tulajdoni lapot is elfogad a jogszerűség igazolására”

Közölte a környezet- és éghajlatvédelmet szolgáló zöldítéssel, mint új támogatási lehetőséggel kapcsolatban, hogy a huszonegy komponens közül hússzal élt Magyarország, mintegy 482 ezer hektárra nyújtottak be igénylést a gazdálkodók, s a nitrogénkötő növények termesztését, az ökológiai másodvetést, valamint az ugaroltatást, azaz a föld parlagon hagyását vállalták a legnagyobb területre.

Kiemelte, hogy lehetőséget ad egy napokon belül megjelenő FM-rendelet arra, hogy módosíthatják kérelmüket még az ellenőrzések lezárása előtt, illetve a fókuszterület kijelölését azok, akik az ökológiai fókuszterületükkel összefüggésben hibás igénylést nyújtottak be, így a forrás lehívása során nem kerülnek hátrányba.

Hangsúlyozta, hogy a hazai vetésszerkezetben kedvező változtatásokat eredményez a zöldítés. Példaként hozta fel, hogy a szója vetésterülete egy év alatt 72 ezer hektárra, a korábbi kétszeresére nőtt és a következő években akár 100 ezer hektárnál is nagyobb lehet a zöldítési támogatás révén, ha sikerül kielégíteni a vetőmagigényt.

Elmondta, hogy:
“Aki vállalta a szemes fehérjenövény termelését, akár a területalapú támogatáson felüli kiegészítő támogatással együtt, 120-130 ezer forintra is jogosult lehet hektáronként”.

Közölte a Darányi Ignác Terv – Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 közötti időszakának zárásáról, hogy 7000-8000 kifizetési kérelem benyújtása várható még, a jogcímek többsége esetén augusztus 31. a határidő, és idén december 31-ig kell kifizetni az összes forrást.

(forrás: kormany.hu, MTI)