A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által működtetett Otthon Melege Program főként családi házak energiahatékonyság-növelő beruházásainak támogatásával folytatódhat jövő tavasszal.

Erről Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára beszélt a Népszabadságnak. A tavalyi, hasonló kört célzó programtól eltérően nem külön-külön támogatnák a szigetelést és a fűtési rendszerek cseréjét, hanem teljes körű energiahatékonysági felújításban gondolkodnak.

Eltérően az e kört célzó, tavaly indított két pályázattól 50 százalékról 40 százalékra módosulhat vissza nem térítendő arány.

Ehhez hasonló mértékű „visszatérítendő támogatás”, azaz kamatmentes és alacsony kamatozású hitel is társulhat húsz százalék önrészigény mellett. Az idei nagy sikerű mosógépcsere-támogatás folytatása is kiemelt cél. A hűtőcseréről, a 60-nál több lakásos (jellemzően panel-) társasházakról, valamint az 1946 előtt épült társasházak fűtési rendszereiről sem feledkeznek meg.

Az államtitkár nem kívánta megbecsülni a várható költségkerete, de leszögezte, hogy eddig sem kizárólag az ország szén-dioxid-kvótabevételei szolgáltak a program forrásául, azt kiegészítették a költségvetésből is Különös tekintettel arra, hogy sikerült pótlólagos forrásokat bevonni, ha a határidőig beérkezett jogos igények meghaladták az eredeti keretet a program tavaly és idén lefutott kiírásainak mindegyikében.
I
dén eddig 15 milliárd forintot fordítottak 85 ezer háztartás energiahatékonyságának növelésére a program keretében. Az 5–60 lakásos társasházak keretét tízmilliárdról 11,8 milliárd forintra emelték, amivel 447 lakóközösség, azaz 14 ezer háztartás nyert vissza nem térítendő támogatást a felújítási költségek körülbelül felére.

A Miniszterelnökség vezetője októberben jelentette be, hogy a lakosság elesik a vissza nem térítendő uniós támogatásoktól az EU-szabályok miatt, és csak visszatérítendő támogatást kap, a forrást pedig állami intézményekre költik. Azonban ezt visszautasította az EU, mondván nemhogy tiltanák, de kifejezetten a hazai magánlakások közvetítőkön keresztüli vissza nem térítendő támogatására adtak engedélyt, ettől csak újabb körben térhet el a magyar kabinet.

Szabó Zsolt a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy a kabinet kizárólag az uniós forrású vissza nem térítendő támogatásokat tiltotta meg, ez nem vonatkozik a többi vissza nem térítendő felújítási programra.

(forrás: nol.hu)