A fejlesztési tárca több mint 800 járművezető számára biztosít ingyenes lehetőséget vezetői ismereteik és képességeik fejlesztésére biztonságos körülmények között, vezetéstechnikai tréning keretében.

Erről Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár beszélt a minisztérium új pályázatát bemutató sajtótájékoztatón 2016. február 25-én, Mogyoródon.

Elmondta, hogy a sofőrök hibás magatartása, leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása, a vezetési képességek hiányosságai okoznak tízből kilenc közlekedési balesetet. A vezetéstechnikai képzések során a járművezetőket a vészhelyzetek felismerésére, elhárítására készítik fel.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közlekedésbiztonság-tudatos közúti közlekedés fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet új kezdeményezésével. A 2014-2016. évi Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram és 2015-2016. évi Intézkedési Terve keretében a tárca „Jól Vezess – Vezetéstechnikai tréningprogram” címmel hirdet pályázatot. A tréningekre öt járműkategóriában (motorkerékpár, személygépkocsi, teherautó vagy nehézpótkocsi, autóbusz, ADR (veszélyes áruk szállítása)) lehet jelentkezni. A speciális közlekedésbiztonsági oktatásokat korcsoportokhoz és fő kockázati tényezőkhöz igazodva alakították ki.

Hozzátette, hogy a sokat tapasztalt, gyakorlott vezetőknek is érdemes lehet részt venniük a programban, mert elkerülhetővé teszi a váratlan szituációkból eredő rossz döntéseket és pánik-helyzeteket is az élmény-alapú fejlődési lehetőség.

A Jól Vezess – Vezetéstechnikai tréningprogram együttműködő partnerei a BKK – Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a BKV – Budapesti Közlekedési Zrt., a Drivingcamp Hungary – EMKK Első Magyar Zrt., a Horváth Rudolf Intertransport Kft., a Hungaroring Sport Zrt. és a Groupama Tanpálya, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft, a NiT Hungary – Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a SPEEDWORLD Hungary Kft., a VT-ARRIVA Személyszállító és Szolgáltató Kft. és a Waberer’s International Nyrt..

A pályázati lehetőség részleteiről az érdeklődők a www.jolvezess.hu honlapon tájékozódhatnak, az oldalon lehet regisztrálni a vezetéstechnikai tréningekre is. Az oktatás egyik helyszíne a Hungaroring Groupama Tanpálya, amelyen Tasó László és Michelisz Norbert autóversenyző egy közös próbakör megtételével nyitotta meg a tréningprogramot.

(forrás: kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)