A 2015. év eredményei ugyan a 2014-es történelmi rekordoknak alulmaradtak, de így is elmondható, hogy egy jó évet zárt a mezőgazdaság a tavalyi évben.

Erről Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár beszélt a Gabonatermesztők Országos Szövetsége által szervezett konferencián.

Elmondta, hogy az előző évhez képest tovább emelkedett az ágazat kibocsátása, elérte a 2457 milliárd forintot 2015-ben. Külön kiemelte, hogy 2015-ben várhatóan eléri a 856 milliárd forintos szintet az állattenyésztés kibocsátása a 2014-es 827 milliárd forinthoz képest, amely mintegy 3,6 százalékos bővülést jelent. Ez azért is fontos, mert kiemelt célja a kormányzatnak, hogy javítsa a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés helyzetét a növénytermesztéshez képest.  Az agrár-külkereskedelem összevetve a 2014. 1-10 hónap adataival, a továbbra is fennálló számos kedvezőtlen nemzetközi hatás ellenére, 2015-ben várhatóan ismételten megközelíti a 8 milliárd eurós szintet.

Kiemelte, hogy 2015-ben a rendkívüli időjárás nagymértékben befolyásolta az ágazat teljesítményét. Az elmúlt 100 év harmadik legforróbb nyarát hozta a 2015-ös év, amely különösen az őszi betakarítású növényekre hatott kedvezőtlenül. Ennek következményeként a 2014-es rekordterméssel szemben, kukoricából mintegy 6,5 millió tonna, napraforgóból 1,7 millió tonna termett. Ugyanakkor a kalászosok betakarítási eredményei 2014-het képest jobban alakultak. Külön kiemelendő, hogy a szója termőterülete jelentősen nőtt és a betakarított mennyisége mintegy 26 százalékkal emelkedett. Jó évet zártak a zöldség-, gyümölcságazat szereplői 2015-ben, hiszen míg a 177 milliárd forint volt a zöldségágazat kibocsátása, amely 15 százalékkal több, mint a 2014-es, addig a gyümölcságazat 90 milliárd forintos kibocsátási értéke 12 százalékos bővülést produkált 2014-hez viszonyítva. A szőlő-,borágazat eredménye szintén kedvezően alakult, hiszen felülmúlták a korábbi évek eredményeit mind mennyiségben, mind minőségben.

Elmondta az állattenyésztés 2015. évi eredményeivel kapcsolatban, hogy kettős képet mutat, mert egyrészt nőtt az állomány létszáma a sertés, szarvasmarha, baromfi esetében, kedvezően alakultak a takarmányárak 2015-ben is, a támogatási összegek emelkedtek, ugyanakkor csökkent a csirke, a sertés, a juh és a tej termelői ára is, amely az ágazat jövedelmezőségét kedvezőtlenül érinti.

A támogatási rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy 95 milliárd forint volt a nemzeti támogatás összege 2015-ben, míg 396 milliárd forintot tett ki a közvetlen EU-s támogatások összege.

A tavalyi évben egy teljesen új rendszerben nyújthatták be a gazdálkodók kérelmeiket, amely a tapasztalatok alapján okozott azért nehézségeket, de ezeket többnyire sikerült kiküszöbölni a hivatal és a falugazdászok közreműködésével.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)