Benyújthatják támogatási kérelmeiket a mikro-, kis- és középvállalkozások a prototípusfejlesztésre és forgalombahozatalra.

Erről Rákossy Balázs, a nemzetgazdasági tárca európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára tájékoztatta az MTI-t.

Közölte, hogy 10 millió forint és 130 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatás nyerhető el a vállalkozások házon belüli prototípusfejlesztésére és az ezek eredményeként létrejövő innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások forgalomba hozatalára.

Húszmilliárd forint áll rendelkezésre a prototípusfejlesztésre és a forgalomba hozatalra a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A felhívás célja, hogy kiszámítható forrást nyújtson a mikro-, kis- és középvállalkozások jelentős szellemi értéket tartalmazó műszaki, technológiai fejlesztéseihez.

A támogatások révén olyan piacképes termékek és szolgáltatások jöhetnek létre a tudományos eredményekből, melyek a vállalkozások versenyképességének, innovációs tevékenységének fokozásához járulnak hozzá. Fedezhető az elnyert támogatásból a prototípusfejlesztés, tesztelés és a termék végső tulajdonságainak kialakítása, illetve a piacra vitel és az azt megalapozó tevékenységek finanszírozhatók.

A pályázat keretein belül a prototípus elkészítése kötelező, tehát nem lehet kizárólag piacra vitelre pályázni. Támogatást azok a projektek nyerhetnek, melyek technológiai fejlesztést valósítanak meg vagy ahhoz kapcsolódnak, jelentős újdonságot és szellemi hozzáadott értéket tartalmaznak. Fontos, hogy üzletileg hasznosítható legyen a fejlesztés, és kizárólag új (vagy alapvetően átdolgozott) termékek, szolgáltatások és eljárások prototípusfejlesztését, illetve a prototípusfejlesztést és piacra vitelt célozzák .

Standard kiválasztási eljárásrenddel jelölik ki a felhívásra beérkező támogatandó projekteket, szakaszosan történik az elbírálás.

(forrás: kormany.hu, MTI)