A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) meghirdetett vállalati kutatás-fejlesztés támogatására január 11-éig lehet pályázatot beadni.

Az MTI érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden közölte, hogy a gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkársága a vállalatok K+F+I tevékenységének támogatására kiírt (GINOP-2.1.1-15 kódszámú) felhívást 2016. január 11-i határnappal felfüggeszti. 2016. január 12-én 0 órától – a felfüggesztés esetleges feloldásáig – nem lehet támogatási kérelmeket benyújtani.

Az NGM tájékoztatása szerint óriási érdeklődés kísérte a pályázati konstrukciót. A 2016. január 5-i adatok alapján a felhívás keretében benyújtott támogatási igény 230,26 milliárd forint, amely a meghirdetett 50 milliárd forint keretösszeg mintegy négy és félszerese.

A szaktárca hangsúlyozza, hogy ez az összeg az összes beérkezett igényt tartalmazza, ugyanakkor előfordulhat, hogy nem jut el az értékelésig az adott pályázat, mert a befogadási kritériumoknak nem felel meg, illetve önmagát javítva a pályázó új kérelmet ad be, ezzel duplikálódhat az igény, így a szakemberek 230,26 milliárd forintnál várhatóan kisebb támogatási igény értékelését végzik majd el.

Közölték, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint szakpolitikai felelős dönthet a keretemelésről, illetve a felhívás ismételt kiírásáról. Hangsúlyozták, hogy 2015 decemberében két pályázati felhívás is megjelent kutatás-fejlesztés támogatására, az innovációs ökoszisztéma építése (startup és spinoff) felhívásra, illetve a felsőoktatási és ipari együttműködési központ kutatási infrastruktúra fejlesztésére, 2016. január 11-étől pedig a prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztésre lehet támogatási igényt benyújtani.

Ezzel a GINOP kutatás, technológiai fejlesztés és innováció prioritása keretében már összesen 9 felhívás jelent meg, több mint 251 milliárd forintos keretösszeggel.

Az NGM kiemelte, hogy a gazdaságfejlesztés egyik fő pilléreként tekint a kormány az innovációra, kutatás-fejlesztésre.

Közölték, hogy a pályázók az ország versenyképességének erősítését célzó kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok révén a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban összesen 353 milliárd forint támogatást használtak fel. Az új, 2014-2020-as fejlesztési ciklusban az említett összegnek több mint a kétszerese jut innovációs célokra, a 2730 milliárd forint keretösszegű GINOP-ban mintegy 750 milliárd forint. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy 1,8 százalékra emelkedjen 2020 végére a kutatás-fejlesztést és innovációt érintő ráfordítások GDP-arányos mértéke, amely a 2007-es értéknek csaknem a duplája.

(forrás: kormany.hu, MTI)