A pályázatokat az élelmiszeripari fejlesztéseket segítő, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra február 15-től lehet benyújtani.

Erre a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Kis Miklós Zsolt hívta fel a figyelmet, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Felidézte, hogy a kormányzat összesen mintegy 300 milliárd forintot biztosít az élelmiszeripar fejlesztésére, ennek jelentős részét, 206 milliárd forintot a 2014-2020 közötti uniós programozási időszak Vidékfejlesztési Programjának keretében.

Hangsúlyozta, hogy a tavaly év végén meghirdetett 151 milliárd forintos kiírásra nemcsak mezőgazdasági termelők jelentkezhetnek, de a gazdák lehetnek a pályázat legfőbb nyertesei, mert olyan fejlesztéseket valósíthatnak meg, amelyekre korábban nem volt lehetőségük, illetve nem állt ekkora összeg a rendelkezésükre.

Hozzátette, hogy ehhez a támogatáshoz a nem mezőgazdasági termeléssel foglalkozók közül csak a mikro- és a kisvállalkozások juthatnak hozzá. Az élelmiszeripari közepes és nagyvállalatok a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretéből, illetve a hazai költségvetésből juthatnak forrásokhoz. A kiírás jelentősen hozzájárul a vidéki foglalkoztatottság növeléséhez is.

Elmondta, hogy egyéni pályázat esetében maximum 500 millió forint nyerhető el, konzorciumok akár 1,5 milliárd forintos támogatáshoz is juthatnak. A jelentkezők a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez és a piacra jutást segítő technológiai fejlesztések megvalósításához, valamint a hatékonyságot segítő fejlesztésekhez kaphatnak forrásokat. Az igényelhető támogatás mértéke 50 százalékos, a közép-magyarországi régióban 40 százalékos lehet.

Kitért arra is, hogy megjelentek tavaly ősszel az agrár-környezetgazdaságot, valamint az ökológiai termelést segítő pályázati felhívások, és meghosszabbították 2015. december 31-ig ezek beadási határidejét. Több mint 18 ezren adtak be támogatási kérelmet, mintegy 1,2 millió hektárra az agrár-környezetgazdálkodási kiírásra. A pályázatok feldolgozása után tudják majd azt megmondani, hogy a jelentkezők mennyi pénzt igényeltek. Az érdeklődés rendkívül nagy volt, várhatóan meghaladja az igény a rendelkezésre álló forrásokat.
Hozzátette, hogy 2242 kérelem érkezett ökológiai gazdálkodásra, valószínűleg a rendelkezésre álló pénz elég lesz.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy megjelent két új pályázati felhívás tavaly év végén, a ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak megőrzésére, valamint a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére.

Összegzése szerint sikeresen zárták a 2007-2013-as uniós programozási időszakot, teljesen fel tudták használni a forrásokat. Megjelennek az idei év első hónapjaiban azok a pályázati felhívások, amelyeket tavaly nem sikerült meghirdetni, illetve még ebben az évben meghirdetnek minden új vidékfejlesztési pályázati felhívást.

(forrás: kormany.hu, MTI)