Élelmiszeripari fórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari szakterülete január 22-én, pénteken.

A szakmai rendezvény célja az volt, hogy élelmiszeripari beruházást tervező vállalkozásoknak információt és segítséget nyújtson az. Igen sikeresnek tekinthető a fórum, hiszen több mint kétszáz ember jelent meg az első ilyen jellegű rendezvényen.

Különösen aktuálissá tette a rendezvényt, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatási keretén belül 2015. 12. 28-án megjelent a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” (VP-3-4.2.1.-15) című támogatási felhívás.

A fórum egyben partnertalálkozó is volt, így a beruházásban gondolkodó társaságoknak lehetőségük nyílt megismerkedni a lehetséges beszállítókkal. Referenciával rendelkezett a rendezvényre meghívott gyártó-, forgalmazó- és szolgáltató vállalkozások mindegyike, valamint korábbi pályázatok elszámolási folyamatában is részt vett.

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese nyitotta meg a fórumot. Elmondta, hogy az élelmiszeripar számára az idei év fontos év, hiszen nem volt a szektort érintő komoly támogatás immár nyolc éve. Szerinte az iparág némileg csalódott lehet, hiszen látszott,a tavaly megismert Vidékfejlesztési Programból, hogy nem a várakozásoknak megfelelő kiírások születtek. Hozzátette, hogy nem az iparágat megcélzó összeggel van gond, hiszen az élelmiszer ágazatnak mintegy 151 milliárd forint jut, így a Kamara minden eszközzel segíti a lehetőségek kihasználását.

A megjelent támogatási felhívásokról tartott tájékoztatást Varga László, a NAK élelmiszeripari szakértője. Elmondta, hogy a két program együttesen támogatja az élelmiszer-feldolgozás beruházásait. A mezőgazdasági vállalkozások élelmiszer-feldolgozási tevékenységét teljes körűen, továbbá a mikro- és kisvállalkozás méretű Annex 1 árucsoportba tartozó, élelmiszer előállító-feldolgozó vállalkozások fejlesztéseit a VP, míg a közepes méretű Annex I. és a nem Annex- I. termékeket előállító, mikro,- kis  élelmiszer-ipari vállalkozások fejlesztéseit  a  GINOP támogatja.

Beszámolt róla, hogy a támogatás odaítélése a korábbi időszaktól eltérően Polgári eljárás keretében történik, valamint legalább 30 nappal a benyújtás előtt közzétételre kerülnek a pályázati felhívások (pályázati csomag ÁUF, ÁSzF és mellékletek).

Kiderült, hogy a rendelkezésre álló forrásról, hogy a felhívások az Európai Unió 3-as, 5-ös és 6-os vidékfejlesztési prioritásaihoz, illetve az azokból képzett alábbi fókuszterületekhez kapcsolódnak: A 3A keretösszege: 72,6 milliárd forint,  a 6A  keretösszege 20,5 milliárd forint és az 5B keretösszege: 57,9 milliárd forint.

A Felhívás meghirdetésekor 151 milliárd forint a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a fenti fókuszterületi megosztás szerint.

Két célterületet fogalmaz meg a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című felhívás.

Az első célterület célja a mezőgazdasági termékek értéknövelését és a piacra jutást elősegítő, technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása az élelmiszer-feldolgozás vállalati hatékonyságának növelése érdekében, valamint a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását célzó fejlesztések, versenyképesebb vállalati, termelési és termékstruktúra kialakítását, optimalizálást, valamint a piacra jutást elősegítő fejlesztések (különösen tárolás, hűtés) és piaci keresletre és/vagy termékpálya-együttműködésre alapozott kapacitásbővítő fejlesztések támogatása.

A második célterület célja a mezőgazdasági termékek értéknövelését és a piacra jutást elősegítő, technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása az élelmiszer-feldolgozás vállalati hatékonyságának növelése érdekében, valamint a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását célzó fejlesztések, a versenyképesebb vállalati, termelési és termékstruktúra kialakítását, optimalizálást, valamint a piacra jutást elősegítő fejlesztések (különösen tárolás, hűtés) és a piaci keresletre és/vagy termékpálya-együttműködésre alapozott kapacitásbővítő fejlesztések támogatása.

Ezt követően Lelkes Miklós, az MVH Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatóságának munkatársa számolt be az aktuális pályázati eljárásrendről. Elmondta, hogy az eljárásrend területén alapvető változások lépnek életbe, alapvetően az egyszerűsítés irányába mutatnak a változtatások. Az nem változott, hogy továbbra is a KKV-k állnak a Vidékfejlesztési Program középpontjában.

Dr. Fejér Bernát közbeszerzési szakértő a közbeszerzésekről általában és a megváltozott Közbeszerzési Törvény előírásairól tartotta előadását.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszerért felelős alelnöke a fórum zárásaként leszögezte, hogy nagyszerű lehetőséget jelentenek a pályázatok az iparág számára, így azt javasolja mindenkinek, hogy éljen a támogatások adta eséllyel, mert nincs garancia arra, hogy belátható időn belül újra ekkora támogatáshoz jut az élelmiszeripar.

(forrás: nak.hu)