A Kormány a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra visszalépők arányának növelése érdekében központi munkaerőpiaci programot indít.

A program keretében a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai munkaerőpiaci szolgáltatást nyújtanak, emellett a jogszabályban meghatározott feltételek szerint a közfoglalkoztatási jogviszonyuk megszűnését megelőzően a versenyszférában munkát vállalók elhelyezkedési juttatásban részesülnek.

A Kormány a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra visszalépők arányának növelése érdekében központi munkaerőpiaci programot indít. A program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését.

A program keretében a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai munkaerőpiaci szolgáltatást nyújtanak, emellett – a jogszabályban meghatározott feltételek szerint – a közfoglalkoztatási jogviszonyuk megszűnését megelőzően a versenyszférában munkát vállalók elhelyezkedési juttatásban részesülnek. Az elhelyezkedési juttatás összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás havi összegével, amely támogatást addig kapja az egyén, ameddig a közfoglalkoztatási jogviszonya munkaviszony létesítése hiányában fennállt volna.

A központi munkaerő-piaci program 2016. február 1-jétől 2016. december 31-ig tart. A kérelem benyújtásának és a juttatás megállapításának legkorábbi időpontja 2016. február 1.

(forrás: Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály/Fotó:Árvai Károly/kormany.hu)