A magyar közösség kérésére idén is lesz kazáncsereprogram Kárpátalján.

Erről Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár számolt be a Karitatív Tanács csütörtöki megbeszélése előtt.

Közölte, hogy 2014 decemberében megkezdett program keretében kárpátaljai magyar egyházi és közösségi intézmények kaptak új kazánt, amelyekkel a nagyon drága gázfűtést le tudják cserélni.

Beszélt arról is, hogy azt is kérték a kárpátaljai katolikus, református és görögkatolikus egyház, valamint a társadalmi szervezetek vezetői, hogy folytassák tavalyi, az ottani testvértelepülésüket segítő programjukat az önkormányzatok is, amellyel „a közös összefogás eredményeképpen rengeteg pénztámogatást, élelmiszert és gyógyszert juttattak el Kárpátalja magyar lakta településeire”.

További kérés volt, mivel a többségi társadalom és az ő hozzáállásuk a magyar kisebbséghez a kárpátaljai magyarság életében nagyon fontos szerepet játszik, Magyarország akárcsak tavaly, nyújtson humanitárius segítséget idén is a Kárpátokon túl élőknek is. Soltész Miklós kiemelte, hogy ezért volt  a magyar közösség szempontjából is  fontos döntés a tavaszi, Ukrajnába indított segítségnyújtás, amelynek során támogattak nemcsak magyar, hanem ukrán és ruszin rászorulókat is.

Hangsúlyozta a segítségnyújtásban az összefogás jelentőségét, és megismételte hétfői, Colleen Bell magyarországi amerikai nagykövetnek címzett kérését, hogy csatlakozzon a karitatív szervezetek összefogásához a nagykövetség is.

(forrás: kormany.hu, MTI)