A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kapacitásbővítésre és tematikus célokra összesen mintegy 900 milliárd forint értékű uniós pályázat jelenik meg idén.

Karsai Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár hétfőn az M1 aktuális csatornán számolt be arról, hogy idén a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kapacitásbővítésre és tematikus célokra összesen mintegy 900 milliárd forint értékű uniós pályázat jelenik meg.

Hozzátette, hogy az előző uniós ciklusban fejlesztésekre az időszak egészére jutott hasonló nagyságú összeg. Jelentős változás még, hogy a visszatérítendő források aránya és értéke is megnőtt. A tervek szerint több mint 700 milliárd forint jelenik meg visszatérítendő támogatás, elsősorban hitel, valamint garancia és kockázati-tőke finanszírozás formájában a következő 1-2 évben.

85 milliárd forintra pályázhatnak – elsősorban feldolgozóipari – vállalkozások, illetve a tevékenység alapú listán szereplő cégek július 9-től. Előnyben részesülhetnek például az exportorientált cégek, a nagy növekedési potenciállal rendelkező és az innovatív vállalkozások.

Lehetőség van pótlólagos források átcsoportosítására túljegyzés esetén. 

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) egyik kiemelt feladat, hogy beindítsa és támogassa az új uniós ciklus kifizetéseit a jövő évben. Így jelen pillanatban számíthat a támogatásra minden olyan vállalkozás, amely belefér a konstrukcióba- a helyettes államtitkár szerint.

(forrás: MTI, http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/)