A kisléptékű gazdaságfejlesztést célzó beruházásokat több mint 145 millió forinttal támogatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet településein.

A Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben működő szervezetek támogatására helyi gazdaságfejlesztést célzó, szemléletformáló programsorozatot hirdetett meg 2015 februárjában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Agrárszaktanácsadási és a Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel közösen.

110 pályázat érkezett be a „Szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban” elnevezésű programra, melyek közül két fordulóban választotta ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt a 21 részletesen kidolgozott mintaprojektet, amelyek a pályázati kritériumoknak megfelelve támogatásban részesülnek.

A program keretében több mint 145 millió forint összértékben támogatja a helyi gazdaságfejlesztést célzó beruházásokat a tárca.

A program több tárca együttműködésével, magyar nemzeti költségvetési forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet koordinálásában valósul meg.

A program legfőbb célja, hogy a a helyi szereplők (mikro- és kisvállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek, szövetkezetek) kezdeményezésére a  Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet településein  gazdaságfejlesztési célú, kisléptékű fejlesztések valósuljanak meg, melyek a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszak operatív programjainak céljaihoz illeszkednek és „jó gyakorlatként” a helyi gazdasági szereplők számára országos szinten mintául szolgálhatnak.

Idén folytatódik a támogatási program, a tervek szerint hamarosan megjelenik  az új pályázati kiírás.

(forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály, http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/)