Regisztrációt hirdet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a közösségi szinten irányított városi fejlesztések megvalósítása érdekében létrejövő helyi akciócsoportok megalakítására.

Erről Rákossy Balázs, a tárca európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára tájékoztatta az MTI-t.

A 45,6 milliárd forintos keretösszegű program a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében valósul meg.

A regisztráció célja olyan akciócsoportok megalakítása, amelyek a helyi szükségleteket és lehetőségeket feltárva ösztönzik a helyi szereplők együttműködését és tudatosságát. Az így megalakult helyi közösségek elsősorban a kultúra és a közösségépítés terén tervezhetnek fejlesztéseket, amelyek közvetetten közösségi alapú gazdaságfejlesztési módszertanok kialakítását és elterjesztését szolgálják.

A Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések eszköz megvalósítására kijelölt összefüggő terület lakossága legalább 10 ezer, de legfeljebb 150 ezer fő lehet. Településmérettől függően az akciócsoportonként maximálisan felhasználható forrás kategóriákra bomlik, 10-18 ezer közötti népességű akcióterületnél 500 millió forint, 60 ezer lakosig 800 millió, 150 ezer lakosig 1,5 milliárd forint.

Az intézkedés keretében a kulturális és közösségi terek, szolgáltatások fejlesztése, kínálatuk bővítése kap támogatást, amelyek hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlesztéséhez is.
Megvalósulhat városi kulturális intézmények felújítása, illetve eszközfejlesztése, városrészi közösségi terek infrastrukturális felújítása, bővítése, eszközfejlesztése és kreatív, új szolgáltatások befogadására alkalmas térré alakítása, valamint a közterek közösségi tér funkcióinak bővítése.

Támogathatóak a helyi közösségszervezési tevékenységek, a helyi identitást erősítő tevékenységek, a megújított infrastruktúra közösségi használatát biztosító megoldások, kulturális és közösségi programok szervezése, lebonyolítása, a helyi aktivitást, társadalmi szolidaritást elősegítő tevékenységek, valamint a helyi, közösségi alapú gazdaságfejlesztési megoldások népszerűsítése, kialakítása, elterjesztése is.

(forrás: kormany.hu, MTI)