A fiatal gazdáknak kiírt idei támogatási pályázat esetében, a források elnyeréshez szükséges végzettséget több mint 120-an hamis dokumentumokkal próbálták igazolni.

A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bűncselekmény gyanújával feljelentést tett a visszaélések miatt. Az agrárszektor.hu információ szerint az ügyben rendőrségi nyomozás folyik, ugyanis nagy számban technikusi végzettséget igazoló hamis papírokat bocsátott ki egy szakképző intézmény. A pályázat előtt pedig az internet tele volt a különböző kurzusokat népszerűsítő hirdetésekkel, melyek közül néhány irreálisan rövid időn belül ígérte az agrár-szakképzettséget.

A hivatal elmondta az agrárszektor.hu-nak, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény szerint kötelesek feljelenteni a hatáskörükbe tudomásukra jutott bűncselekményt, így megtették a szükséges lépéseket a mostani ügyekben, és a későbbiekben is meg fogják tenni. Az agrárszektor.hu úgy tudja, hogy rendőrségi nyomozás folyik a feljelentés nyomán, mert egy szakképző intézmény technikusi végzettséget igazoló hamis papírokat bocsátott ki nagy számban.

A fiatal gazdák induló uniós támogatására a Miniszterelnökség még tavasszal írt ki pályázatot, ennek 28 milliárd forint volt a keretösszege, egy-egy igénylő pedig 40 ezer eurót, azaz mintegy 12 millió forintot kaphatott. Összesen 6943 kérelem érkezett az MVH-hoz, amelyek közül 3011-et ítéltek támogathatónak a meghatározott minimumpontszám alapján. 1431 kérelmet utasított el az MVH azért, mert a jogosultsági feltételeknek nem tettek eleget a pályázók. Valamint, ezek közül azért zártak ki 121 igénylőt, mert nem volt megfelelő végzettségük.

Kis Miklós Zsolt, az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség államtitkára az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy 120 hamis diplomát szűrtek ki a kérelmek bírálatakor. A pályázat népszerűségét mutatja, hogy voltak más visszaélési kísérletek is, például a pályázaton való induláshoz körülbelül 400-an  „mesterségesen teremtették meg a körülményeket”, például úgy, hogy többen is bejelentkeztek egy tanyára. Olyan tanyát is találtak, amelynek címére 16 ember volt bejelentve.

Ágazati szakértők szerint „diplomahamisítási kísérletek” előfordulhattak a korábbi fiatal gazda pályázatokon is, de most jóval többen próbálkozhattak ilyennel. Például idén tavasszal, a beadási határidő előtti hónapokban az interneten jelentek meg olyan hirdetések, melyek különböző agrárkurzusokat kínáltak „utolsó esélyként”, és közülük jópár irreálisan rövid időn belül ígért agrár-szakképzettséget.

Azonban azt tükrözik a statisztikák, hogy a nyertesnek minősített pályázatokhoz képest összességében jóval kisebb számban fordultak elő visszaélési ügyek. A kezdetben tervezett 3 ezres létszámmal szemben csaknem 8,3 ezer fiatal gazda kapott induló támogatást a 2007-2013-as, előző uniós költségvetési ciklus vidékfejlesztési forrásaiból, így ezzel a könnyen lebonyolítható vidékfejlesztési jogcímmel a fiatal gazdák 97 milliárd forinthoz juthattak 2007-től.

(forrás: http://www.agrarszektor.hu/)