Hamarosan elérhetőek lesznek a lakossági ingatlanok energetikai felújítását és a távfűtési rendszerek korszerűsítését célzó új pályázatok is.

Erről az M1-en számolt be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

Elmondta, első körben a 60 lakásnál nagyobb társasházak energiakorszerűsítésére írnak ki első körben pályázatot. Ezek elérhetőek lesznek nemcsak panelházak, hanem régebben épült, más technológiával készült társasházak számára is. A családi házaknak szóló pályázatok kiírását jövő tavasszal tervezik, lesznek visszatérítendőek és nem visszatérítendőek is az elérhető támogatások között.

A távfűtési rendszerek fejlesztését, egyebek közt geotermikus energia felhasználásával is lehetővé tevő pályázat már augusztusban megjelenik.

Több mint 300 milliárd forint áll rendelkezésre csatornázásra és az ivóvízminőség javítására, és a hulladékkezelő rendszer átalakításának befejezésére pedig további mintegy 100 milliárd forint a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.

Azt a célt szolgálják ezek a pályázatok többek közt, hogy legyen vezetékes ivóvíz és csatorna minden kétezer főnél nagyobb településen 2017 végére az uniós elvárásoknak megfelelően

(forrás: MTI)