A kisvállalkozások termelési kapacitásának bővítését támogató uniós pályázatot alig több mint kér hónap után bezárták, pedig két évig lett volna nyitva. A rendelkezésre álló forrás 214 százalékára érkezett igény.

Az uniós kiírásra, amelyen termelési kapacitásukat bővíteni akaró mikro-, kis- és középvállalkozások indulhattak eredetileg 2017 júliusáig lehetett volna pályázni, de a keret kimerült alig több mint két hónap alatt és így felfüggesztették a felhívást.

A Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) megtudta, hogy pár hét alatt 858-an pályáztak, azonban a konstrukció kidolgozásakor csak 50-500 pályázóra számítottak. A rendelkezésre álló uniós forrás 65 milliárd forint volt, de közel 140 milliárd forintnyi igény érkezett be. Ez pedig azt jelenti, hogy a pályázó vállalkozások akár fele nem kaphat támogatást.

A felhívás népszerűségének alapvető oka, hogy a kisebb cégek nagyon várják, hogy a közösségi pénzek ismét megnyíljanak előttük. Bár tavaly az első félév során Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” címmel volt hasonló lehetőség. de akkor is kevésnek bizonyult a  keret. Az eredeti keretösszeg 8,5 milliárd forint volt, de 34 milliárd forintra módosították a végső keretet, ugyanis az előzetes várakozásokat ekkor is meghaladták a beérkezett támogatható kérelmek.

Az idei pályázatán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programnak a cégek 50–500 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhettek. A pályázat célja, hogy az uniós forrás segítségével a kis- és középvállalkozások a telephelyüket úgy tudják bővíteni, hogy a modernizált eszköz- és géppark segítse a versenyképes termékek előállítását. A nyertes vállalkozásoknak a fejlesztéshez az elszámolható összköltség legalább 25 százalékát kell hozzátennie.

Az NFM-ben azt, hogy a támogatható projektek tényleges forrásigénye végül is mekkora lesz egyelőre nem tudják, mivel ez csak a beérkezett támogatási kérelmek feldolgozása után derül ki. Így arra kérdésre sem tudtak még választ adni, hogy ebben az évben megnyílhat-e még újra a lehetőség. Megírták már, hogy szakpolitikai döntés a felhasználható forráskeret emelése, de meg kell hirdetni minden rendelkezésre álló forrást 2017. június 30-ig a kormányzati szándék szerint. Tehát így biztos lesz még lehetőség kapacitásbővítésre hasonló típusú felhívás keretében .

Szakértők szerint az a vállalkozás, aki maga próbálta összeállítani a dokumentációt, nem volt könnyű helyzetben.  A kormányzati kommunikáció szerint ugyan már nagyon egyszerű a pályázatírás és nincs szükség fizetett tanácsadóra, azonban a tapasztalatlan cégvezetők nehezen igazodtak ki a pályázati útmutatóban, és az elektronikus felület kezelése is problémát okozott számukra. Nagyon sokrétű feltételrendszernek kellett megfelelni, és olyan hibákat lehetett véteni, melyek következménye a kizárás. Például biztos az elutasítás, ha a bíráló szerint a  projekt költségvetése nem reális és nem takarékos, de azt is elutasítják, akinek az elbíráló szerint szakmailag nem megvalósítható a fejlesztése és nem reális az ütemezése.

Tehát így nem tűnnek túlzónak azok a várakozások, amelyek szerint akár minden második pályázatra az elutasítás várhat.

(forrás: http://www.vg.hu)