Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak program keretében lehetőség nyílik többhónapos támogatott külföldi munkavégzésre európai országokban.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részt vesz közvetítőként az „Erasmus Fiatal Vállalkozóknak” programban.

Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak egy határokon átnyúló csereprogram. Lehetőséget ad új vagy erre törekvő vállalkozóknak, hogy tanulhassanak tapasztalt, más, a programban részt vevő országokban kisvállalkozást működtető vállalkozóktól.  A  fogadó vállalkozónál való munkavégzés során valósul meg a tapasztalatcsere, mely segítségével szert tesz a vállalkozás működtetéséhez szükséges képességekre az új vállalkozó.

Fiatal vagy tapasztalt fogadó vállalkozások vehetnek részt a programban.

Új vállalkozóként az vehet részt a programban, aki egy megvalósítható üzleti terv alapján elkötelezetten tervezi vállalkozása beindítását, vagy saját vállalkozását az elmúlt 3 évben indította el. Bármelyik ágazatban működhet a kezdő (jövőbeli) vállalkozás.

Fogadó vállalkozóként az részt vehet a programban, aki több éve működő kis- vagy középvállalkozás vezetője, képviselője, és tudását és tapasztalatait hajlandó megosztani egy más országból érkező kezdő vagy leendő vállalkozóval.

37 európai célország vesz részt a programban. Minimum 1, maximum 6 hónap lehet a külföldi, fogadó vállalkozásánál eltöltött idő. A Bizottság finanszírozza a tartózkodás költségeit.

Egy, az Európai Unió különböző országaiban működő helyi kapcsolattartó pontok hálózatán keresztül valósul meg a program. Amennyiben az online regisztrációt követően a pályázó bekerül a programba, a fogadó vállalkozás kiválasztásában a választott hazai kapcsolattartó pont nyújt segítséget. A pályázó gyakorlati segítségnyújtásban is részesül a külföldi tartózkodás alatt.

Az új vállalkozók számára nyújtott anyagi támogatás a látogatás alatt felmerülő utazási és megélhetési költségek fedezéséhez is hozzájárul. Az új vállalkozó által választott helyi kapcsolattartó pont fizeti ki a támogatást. Célországonként eltérő a támogatás mértéke, és havi bontásban kerül meghatározásra.

(forrás: http://www.veszpremikamara.hu/, http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/)