A 2015-ös év a támogatások igénylése szempontjából tanulóév volt, mind a gazdák, mind a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számára.

Erről Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár beszélt pénteken Harkányban tartott gazdálkodói konferencián.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben indult 2015-2020-as új programozási időszak keretében, új feltételek és szabályok mentén igényelhették a termelők a támogatásokat. Komoly odafigyelést igényelt valamennyi fél részéről a számos új elem és változtatás.

Kiemelte, hogy jellemző hiba volt az igényléseknél a pontatlan percella rajzokból eredő túligénylés, amelynek az ellenőrzések elhúzódása lett a következménye.
Hozzátette, hogy a közvetlen támogatások keretében folyósított területalapú támogatásra több mint 174 ezer termelő nyújtott be kérelmet, 4,9 millió hektárra.

Kiemelte, hogy 2016-ban mintegy 92 milliárd forint a nemzeti támogatás összege várhatóan, míg több mint 395 milliárd forint lesz a közvetlen európai uniós források összege.
Emlékeztetett, hogy 2015-ben a zöldítés, mint kötelező elem, hektáronkénti összege mintegy 80 euró, azaz hektáronként közel 25 ezer forint volt.

A nemzeti támogatásokkal kapcsolatban ismertette a 2016. évi források összegeit, előreláthatóan a legtöbb jogcímen megemelt összegű forrást tervez az agrártárca.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)