Idén folytatódik a Növekedési Hitelprogram (NHP).

Továbbra is 2,5 százalék a kivezető szakaszába lépett program keretében elérhető forinthitelek hiteldíja. Az exportőr vállalkozásoknak jó hír, hogy már devizahitelek is felvehetőek, mindössze évi 0,5-1 százalékos kamat mellett. Azonban már csak a beruházás, a lízing, a földvásárlás, illetve az EU-pályázatokhoz kapcsolódó önerő finanszírozása szerepel a hitelcélok között. Ugyanakkor az NHP-ból kivezetett forgóeszközhitelt az Eximbank belföldi hitelprogramja helyettesítheti, amely az NHP forinthiteléhez hasonlóan kedvező finanszírozást biztosít maximum 4,1 százalékos kamatával.

A Növekedési Hitelprogram (NHP) több jelentős változást is hoz a vállalatok életébe. A forinthitelek keretében továbbra is 2,5 százalékos hiteldíj mellett lehet hozzájutni, de a maximálisan felvehető hitelösszeg 10 milliárd forintról 1 milliárd forintra csökkent.

Az NHP3 legfontosabb változtatása, hogy az eurós árbevétellel rendelkező vállalkozások is kedvező kamatozású euro hiteleket kaphatnak. A devizahitelek keretében rendkívül alacsony, 0,5-1 százalékos fix kamatozás mellett juthatnak hozzá minimum 10 ezer, maximum 30 millió eurónyi hitelhez az euro bevétellel rendelkező kkv-k.

Az új NHP-t csak új beruházások, valamint uniós pályázatokhoz kapcsolódó önerő finanszírozására, továbbá földvásárlási és lízingcéllal lehet igénybe venni, kikerült ugyanis a hitelcélok közül a forgóeszköz-beszerzés. Alternatívát jelenthet azonban az Eximbank versenyképességet javító hitelprogramja, amely forgóeszköz-finanszírozáshoz és beruházásokhoz fix, maximum 4,1 százalékos kamatozás mellett biztosít forrást a belföldi vállalkozások részére. Az EXIM forgóeszköz- és beruházási hiteleinél  minimum 10 millió forinthoz – vagy 30 ezer euróhoz lehet hozzájutni.

Főbb változtatások:
• Immár devizahitelek is felvehetőek, 0,5-1%-os kamattal;
• Kikerült a hitelcélok közül a forgóeszköz-beszerzés, azonban az Eximbank hitelprogramja maximum 4,1 %-os kamattal nyújt hitelt forgóeszköz-finanszírozásra;
• A forinthitelek keretében maximálisan felvehető hitelösszeg 10 milliárdról 1 milliárd forintra csökkent.

Az OTP Bank szakértői úgy vélik, hogy az NHP3 és az EXIM támogatott hitelkonstrukcióinak köszönhetően továbbra is nagyon kedvező kondíciókkal juthatnak finanszírozáshoz a hazai vállalkozások. Meglátásuk szerint az NHP3 erősítheti a kis- és középvállalkozások beruházási kedvét, a devizahitel az exportőröknek jelent majd vonzó finanszírozási formát, az Eximbank hitelprogramja pedig a forgóeszköz-beszerzésre kínál finanszírozási lehetőséget. Amint a szakértők kiemelték, a vállalkozásoknak lehetőségük van arra is, hogy az NHP3 beruházási és az EXIM forgóeszközhiteleit egyszerre vegyék fel, így az idei év slágere a két program kombinációjából születhet meg.

(forrás: vmkik.hu)