A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatot hirdet meg az Európai Kutatási Tanács (ERC) kutatók számára meghirdetett pályázataihoz kapcsolódóan.

A pályázati kiírás célja, hogy az ERC által meghirdetett támogatási programokban (Starting Grant (StG), Consolidator Grant (CoG) és Advanced Grant (AdG)) részt vett, a nemzetközi zsűri által színvonalasnak ítélt, a második pályázati körbe jutott, de ott támogatást nem nyert kutatók és befogadó intézményeik számára támogatást nyújtva elősegítse a kutatási program magyarországi megvalósulását, a pályázó szakmai fejlődését, és későbbi sikeres pályázását az ERC által meghirdetett támogatási programokban.

A felhívásban elnyerhető támogatással a kutatóknak lehetőségük nyílik az ERC-hez benyújtott pályázatukban leírt kutatási projektjük magyar fogadóintézményben történő megkezdésére. Ezáltal a pályázat lehetőséget biztosít számukra kutatói versenyképességük megőrzésére, továbbá arra, hogy magasabb színvonalú, jobban kidolgozott pályázatot tudjanak újra benyújtani az ERC-hez.

A pályázat a tehetséges kutatók és kutatási projektjeik támogatásával a magyar tudományos kiválóságok fejlődését kívánja elősegíteni, növelve a hazai kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét.

Az NKFI Hivatal a pályázat célkitűzéseinek elérése érdekében a 2015 – 2016 közötti időszakra összesen 450 millió forint keretösszeget biztosít, amelyből a 2015. évi kifizetésekre rendelkezésre álló forrás 300 millió forint.

A pályázati program a 2015. és 2016. évre szól, a támogatás az ERC 2014. és 2015. évi felhívásaira benyújtott pályázatok esetében vehető igénybe.
A támogatott pályázatok száma várhatóan legfeljebb 10.

A pályázatok benyújtása 2015. június 15-től a keret kimerüléséig folyamatosan, de legkésőbb 2016. december 31-ig lehetséges. E végső benyújtási határidőig benyújtottnak az a pályázat tekinthető, amelyet e határidőig a kutató elektronikusan véglegesített, a befogadó intézmény jóváhagyott, valamint nyomtatott formában is beérkezett az NKFI Hivatal ügyfélszolgálati címére.

Támogatás a rendelkezésre álló keret erejéig nyújtható.

(forrás:  http://nkfih.gov.hu/)