Az Erasmus programban részt vevő magyar hallgatók akár 100 euróval több ösztöndíjat kaphatnak.

A következő tanévtől az Erasmus+ programban részt vevő magyar hallgatók magasabb ösztöndíjat kaphatnak. A Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint a külföldön tanuló fiataloknak ez akár plusz 100 eurót is jelenthet havonta.

Az Európai Bizottság az Erasmus+ program 2014-es induláskor a programban részt vevő országokat a megélhetési költségek alapján három kategóriába sorolta, és maximalizálta a legdrágább országokban adható támogatás összegét.

A program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány mostani döntése lehetővé teszi, hogy havi 50-100 euróval magasabb ösztöndíjat kapjanak a hallgatók, mint korábban a másik két kategóriába tartozó 21 országban is. Így többek között a magyarok körében legnépszerűbb Németországban, vagy spanyol, holland, lengyel és máltai tanulmányok esetén is több pénzből gazdálkodhatnak a kiutazó egyetemisták a 2016/2017-es tanévtől.

Azt várják a megemelt összegtől, hogy még többen kapcsolódnak be a legnépszerűbb uniós mobilitási programba a jövőben. Ezt segítik kiegészítő támogatásokkal is, az ösztöndíjon felül a következő tanévben várhatóan több mint 600 magyar Erasmus hallgató részesülhet havi 100 euró szociális támogatásban, és tartós betegségéhez kapcsolódó extra kiadásai miatt évente 20-30 fő kaphat támogatást.

Jelenleg 53 magyar felsőoktatási intézménynek vannak Erasmus kapcsolatai, és évente 4300 hallgató vesz részt a programban hazánkból.

Az ösztöndíjak alakulását összefoglaló táblázat itt érhető el: http://www.tka.hu/hir/4535/emelkednek-az-erasmus-osztondijak

(forrás: tka.hu)