Több mint 150 milliárd forint agártámogatáshoz jutott különféle jogcímeken mintegy 105 ezer magyar gazdálkodó az idén december elejéig, az MVH a gazdáknak csaknem 200 milliárd forintot szeretne eljuttatni az év végéig.

Erről, Gyuricza Csaba, az utalásokat végző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke számolt be az M1 aktuális csatornán.

Közölte, hogy az egyszerűsített kistermelői támogatások kifizetését 36 ezer gazdálkodónak kezdték meg kedden. Ilyen támogatást összességében 51 ezren kapnak.

Hozzátette, hogy Magyarország a korábbi 50 százalékkal szemben a támogatások 70 százalékát fizeti ki előlegként, amit magyar javaslatra fogadott el az unió. Október közepétől november végéig fizették ki az előlegeket, és 2016 júniusáig megtörténnek a további kifizetések. Ismertetése szerint a gazdálkodók minden eddiginél több, 35 különböző jogcímen igényelhetnek támogatást, így például állattenyésztés, növénytermesztés, vagy területalapú támogatásokat. Eddig 8 különböző jogcímen történt előlegfizetés.

Kitért arra, hogy Magyarország az egyetlen tagállam, amelyik vállalta nemzeti hatáskörben, hogy ilyen sok jogcímen fizet előleget. Az előlegfizetés Ausztriában vagy az Egyesült Királyságban sem indult még meg, ez pedig versenyelőnyt jelenthet a magyar gazdáknak.

(forrás: kormany.hu, MTI)