Az ESA azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével már kiírta a hazai űripari szektort ösztönző felzárkóztató pályázatokat.

A 21 tagországot számláló Európai Űrügynökségnek (ESA) idén novemberben válik teljes jogú tagjává Magyarország. Azonban a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével az ESA a hazai űripari szektort ösztönző felzárkóztató pályázatokat már kiírta. 2015. november 4. a kifejezetten magyar vállalkozásoknak szóló első kiírásnál a pályázatok benyújtási határideje.

Az űrtevékenységet végző hazai vállalkozások és szervezetek előtt új lehetőségek egész sora nyílik meg, amikor a ratifikálási folyamat végén idén novemberben teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Űrügynökséghez Magyarország. Jean-Jacques Dordain, az ESA akkori főigazgatója és Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a csatlakozási megállapodást idén februárban írta alá Budapesten.

Az ESA-tagság egyik nagy előnye, hogy részt vehetnek pályázati úton az országhatárokon átívelő, összeurópai űripari programokban az űrtevékenységben érdekelt kutató és a csúcstechnológiát előállító ipari szereplők.

Az ESA és Magyarország kidolgozott egy Felzárkóztatási Programot a hazai vállalkozások minél hatékonyabb ösztönzésére. Az ESA a magyar kis- és középvállalkozásokat, kutatóhelyeket külön pályázatokkal segíti hazánk tagságának első 6 évében, a „felzárkóztatási időszakban”, hogy a korábbi ESA együttműködési programok és a teljes jogú tagsággal járó előnyök között zökkenőmentessé tegye az átmenetet a magyar űripari szereplők számára.

A kizárólag magyarországi pályázókat célzó ESA kiírások regisztrációt követően folyamatosan elérhetők lesznek 2015. szeptember 17-től a következő weboldalon: http://emits.esa.int.
Emellett természetesen a magyar űripari szereplők előtt megnyílnak a minden tagállam számára hozzáférhető pályázatok is.

A felzárkóztatási időszakban, az NFM ESA információs napot szervezett szeptember elején, amelyen a hazai űripari vállalkozások megjelent képviselőivel ismertették az űrszektor szereplői számára elérhető pályázati lehetőségeket, a pályázás folyamatát és az ahhoz szükséges feltételeket.

(forrás: kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)