A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a növényi genetikai erőforrások és mikroorganizmusok ex situ megőrzéséhez nyújtandó támogatás utolsó éves kérelmeinek kifizetését 2015. december 16-án kezdte el.

Az MVH a beérkezett 27 kifizetési kérelemből eddig 26 ügyfélnek közel 539 millió forintot fizetett ki.

2011-ben indult a jogcím, 5 éves kötelezettségvállalással. A támogatás célja az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a genetikai erőforrások megőrzése intézkedés keretében a növényi genetikai erőforrások és mikroorganizmusok ex situ megőrzéséhez nyújtandó támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 53/2011. (VI. 10.) VM rendelet 1. mellékletében felsorolt növényfajok és – fajták, valamint azok vad- és rokon fajai és fajtái megőrzése, felszaporítása, és a mezőgazdaság területén hasznos és káros tevékenységet végző mikroorganizmusok megőrzése.

A Miniszterelnökség a következő programozási időszakra vonatkozó (Vidékfejlesztési Program) növényi génmegőrzéssel kapcsolatos pályázati felhívás meghirdetését a közeljövőben tervezi. Várhatóan 2016 tavaszán lesz lehetőség a támogatási kérelmek benyújtásra.

(forrás: mvh.gov.hu)