A 2014-2020 közötti magyarországi vidékfejlesztési programot (VP) hétfőn hivatalosan elfogadta az Európai Bizottság.

Erről az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete tájékoztatta az MTI-t.

A tájékoztatás szerint a VP a 2014-2020 közötti hétéves időszakban az ország rendelkezésére álló összesen 4,2 milliárd euró (mintegy 1260 milliárd forint) összegű közpénz felhasználására vonatkozóan tartalmazza Magyarország prioritásait.

Az unió költségvetéséből 3,4 milliárd euró (mintegy 1020 milliárd forint) származik, a nemzeti társfinanszírozásból  pedig 740 millió euró (mintegy 222 milliárd forintot).

Az ökoszisztémák helyreállítására, megóvására és fejlesztésére; a társadalmi befogadás előmozdítására; a szegénység csökkentésére és a gazdasági fejlődésre a vidéki területeken; továbbá az élelmiszerláncok szervezésének előmozdítására, valamint a kockázatkezelésre a mezőgazdasági ágazatban különleges hangsúlyt fektet Magyarország vidékfejlesztési programja.

Valamint a biodiverzitást, valamint a hatékonyabb víz- és talajgazdálkodást támogató gazdálkodási szerződés hatálya alá kerül majd várhatóan mintegy 538 000 hektár mezőgazdasági földterület.

Mindemellett főként a biodiverzitás védelme érdekében, gazdálkodási szerződés hatálya alá vonnak több mint 132 000 hektár erdőt is, A vidéki lakosság 68 százalékának jobb szolgáltatásokat biztosít a magyarországi vidékfejlesztési program, mellyel hozzájárul a társadalmi befogadáshoz és a gazdasági fejlődéshez is a vidéki térségekben.

Az energiahatékonyság fokozása érdekében kap támogatást 2600 beruházási projekt a mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozóipar ágazatában. Támogatásban részesül 5500 feldolgozási tevékenységgel kapcsolatos beruházási projekt és 4800, a mezőgazdasági termelők versenyképességének fokozását szolgáló projekt is.

Továbbá célzott támogatást biztosító alprogramokat alakítanak ki a fiatal gazdák és a rövid ellátási láncok vonatkozásában 3000 fiatal mezőgazdasági termelő és 3900 mezőgazdasági üzem számára.

(forrás: profitline.hu, MTI)