Összesen 56,67 millió euróra pályázhatnak a köz-, a magán- és a civil szféra szereplői az Európai Unió LIFE programjának Éghajlat-politikai Alprogram keretében 2015-ben.

Az alprogram célja a hagyományos kísérleti, demonstrációs, bevált gyakorlati és tájékoztató, tudatosságnövelő, terjesztési projektek keretében, olyan innovatív megoldások kidolgozása, amelyek elősegítik az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások eredményes és hatékony kezelését.

Az alprogram három kiemelt területe az éghajlatváltozás mérséklése, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint az éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatás.

A pályázati kiírás egyebek mellett támogatja az ózonkárosító vegyületek éghajlatbarát megoldásokra történő cseréjét, az energia-intenzív iparágak védelmét, a klíma-alkalmazkodás integrálását a várostervezésbe és a klímapolitikai monitoringot segítő koordinációs platform építését.

Az alprogram pénzügyi eszközök alkalmazásával lehetőséget biztosít a magánforrások nagyobb fokú mobilizálására is. Ezt az Európai Beruházási Bank helyi bankokon keresztül nyújtott kedvezményes hitelei és garanciái is segíthetik.

Emellett megjelent a LIFE Éghajlat-politikai Alprogram integrált projekt és technikai segítségnyújtási projekt felhívása is.

A hagyományos pályázatok leadási határideje 2015. szeptember 15-e.

Pályázati felhívás: http://ec.europa.eu/environment/life/funding/life2015/
Az Európai Bizottság LIFE Éghajlat-politika Alprogram 2015. évi felhívásáról szóló közleménye: http://ec.europa.eu/clima/news/articles/news_2015060101_en.htm
LIFE – Éghajlat-politika alprogramjának bemutatása: http://ec.europa.eu/clima/policies/budget/life/index_en.htm

(forrás: kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)