A magyarországi nemzetiségek kultúrájának, nemzeti identitásának megőrzésére csaknem egymilliárd forintos pályázati forrás jut jövőre.

Ezt szerdán Budapesten, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón jelentették be.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a VII. kerületi Rózsák terén működő intézményben elmondta, hogy a Magyarországon élő 13 nemzetiség támogatását kiemelt kötelezettségének tekinti a kormány 2010 óta, az együttműködést folyamatosan erősítették, létrehozták a nemzetiségi szószólói rendszert az Országgyűlésben.

Az államtitkár szerint mindez azért is fontos, mert úgy vélik, hogyha Magyarország jó nemzetiségi politikát folytat, és a Magyarországon élő nemzetiségeket és lehetőségei szerint anyagilag is támogatja, az pozitív hatással lehet a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar életére.

Soltész Miklós szerint napjainkban a migrációs válság nyomán teljes egészében megváltozhat Európa kulturális helyzete, vallási identitása is. Ezért kiemelten fontos, hogy még erősebbé tegyék együttműködésüket az itt élő nemzetiségek.

Kiemelte, hogy hat év alatt nagyjából a 2,5-szeresére emelte a kormány azoknak a pályázati forrásoknak a keretét, amelyek a nemzetiségeknek az anyanyelv, a kultúra és a hit megőrzése érdekében tett erőfeszítéseit segítik. A nemzetiségi civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok idén 5,9 milliárd forintos, jövőre már 8 milliárd forintos összegre pályázhatnak. Az elnyert összeget kulturális kezdeményezéseikhez, a nemzetiségi oktatáshoz kapcsolódó anyanyelvi és népismereti táborok szervezéséhez, pedagógusaik anyaországi továbbképzéséhez használhatják fel.

Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy négy kategóriában lehet pályázni az összesen 945 millió forintos támogatási keretre. A pályázatok beadási határideje 2016. január 10. A kiírások elérhetők a www.emet.gov.hu oldalon.

Közölte, hogy egyaránt 330-330 millió forintos keretre lehet pályázni nemzetiségi civil szervezetek működési támogatására és nemzetiségi kulturális kezdeményezések támogatására. 270 millió forintos keret jut a Magyarországon és az anyaországban megvalósuló táborok támogatására és 15 millió forintos keret az anyaországok közreműködésével megvalósuló nemzetiségi pedagógus-továbbképzések támogatására.

Lásztity Jovánka, a szerb tanítási nyelvű iskola vezetője elmondta, hogy a bejelentés számukra is komoly lehetőségeket jelent. Hozzátette, hogy az intézményükbe járó diákok „hatványozottan élvezik”a kormány által több éve elindított nemzetiségi projekt előnyeit is.

(forrás: kormany.hu, MTI)