A Földművelésügyi Minisztérium felhívja a termelők figyelmét a szálas fehérjenövényekre vonatkozó támogatás igénylésének egy speciális elemére.

A termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 7. melléklete nevesíti azokat a kultúrákat (pl. lucerna, here- és bükkönyfélék), melyek termesztése – és a támogatási feltételeknek történő megfelelés – esetén igényelhető szálas fehérjenövények után járó termeléshez kötött támogatás. A melléklet több keveréket is nevesít, melyek szintén megfelelnek az uniós és hazai jogértelmezési gyakorlat szerinti szálas fehérjenövények fogalmának.

A gyakorlat több esetben is szükségessé teszi, hogy több kultúra keverékét használják zöldtömeg növelésére és így takarmány előállítására. Az eddigi tapasztalatok alapján szükséges felhívni a termelők figyelmét, hogy azon területek után, amelyek esetében a termelő nem csak fehérje növényeket, illetve egyéb, a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 7. mellékletében felsorolt keverékeket termeszt, hanem a vetett kultúrák kombinációjában fűfélék is szerepelnek (pl. füves lucerna, füveshere vagy egyéb füves keverék), akkor azok után nem lehet szálas fehérjenövények után járó termeléshez kötött támogatást igényelni, az ilyen kultúrákat tartalmazó kérelmek elutasításra kerülnek.

Ezért javasolt azon termelőknek, akik olyan fehérjenövény után igényeltek termeléshez kötött támogatást, amely nem szerepel a vonatkozó rendelet mellékletében (pl. füves lucerna, füves keverékek), hogy szükség szerint korrigálják, módosítsák a kérelmüket. Erre az egységes kérelem módosítási időszakának végéig, szankciómentesen június 15-ig, szankcióval sújtva június 17-ig van mód.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)