Az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. Dr. Köpeczi-Bócz Tamás eredményesnek, ugyanakkor figyelemfelkeltőnek tartja a rekordszámú ellenőrzés megállapításait, szerinte jól látható, tipikus hibákra derül fény a vizsgálatok során.

Az elmúlt fél év alatt a minisztérium több, mint 2000 szabálytalansági gyanúbejelentést tett a humánfejlesztési projektek lebonyolítása kapcsán. Ez majdnem annyi eset, mint amennyi 2007 és 2013 között összesen előfordult.

Az államtitkár korábbi nyilatkozatában utalt már arra, hogy éppen a szabálytalanságok feltárása a nagyszámú ellenőrzés célja, melynek tapasztalatai mentén tervezhetőek a 2014-2020-as támogatási időszak humán fejlesztései. Szerinte tudatosan kell segítenie az EMMI-nek a kedvezményezetteket egy-egy projekt megvalósítása során, ugyanis most már jól látható, hogy melyek azok a tipikus hibák, amelyek egy adott projektelem elszámolhatóságát veszélyeztetik. Egyértelműen kiderül a lefolytatott ellenőrzésekből, hogy a beszerzések lebonyolítása körül adódik a legtöbb probléma, ugyanakkor számottevő az elszámolhatósági kritériumoknak való nem megfelelés, valamint sok esetben nem teljes körű a projekt során vállalt szakmai tevékenység megvalósítása.

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján a jövőben többek között célszerű a monitoring látogatások számának növelése, a tapasztalatlan támogatást igénylők segítése, az egyszerűsítés, a szélesebb körű tájékoztatás, a minősített projektmenedzserek nyilvántartása, valamint költségkorlátok alkalmazása.

Dr. Köpeczi-Bócz Tamás hozzátette, hogy olyan uniós támogatási rendszer kiépítése és hatékony működtetése a cél az ágazatban, ahol a valós társadalompolitikai igényekre reflektálnak a humán fejlesztések, ugyanakkor hangsúlyosabbá kell tenni az elszámolhatóságot, és a kitűzött célok maradéktalan teljesítését.

(forrás: kormany.hu, EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság)