A jégesőkárt szenvedett termelők „nulla százalékos” hitelkonstrukcióit igénybe vehető települések száma 218 településről 379 településre bővült

Az egyes agrártámogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló minisztériumi rendelet 2016. április 12-én hatályba lépett módosításaival 218 településről 379 településre bővült a jégesőkárt szenvedett termelők „nulla százalékos” hitelkonstrukcióit igénybe vehető települések száma.

Hosszan és több alkalommal következtek be jelentős károsodást okozó jégverések a tavalyi év folyamán, így indokolt, hogy a vegetációs időszak későbbi szakaszaiban károsodott termelők is igénybe tudjanak venni kamat és költségmentes hitellehetőségeket. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) ezért a kedvezőtlen időjárás miatt szükségessé váló támogatásokról és az azokkal összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról szóló rendelet I. mellékletében szereplő jogosult településeket tartalmazó listát kibővítette. A bővítés eredményeként a kamat és költségmentes Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt, az MFB Agrár Forgóeszköz 2020 Hitelprogram és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram keretében felvett forgóeszköz hitelt a korábbi 218 településsel szemben már 379 településen vehetik igénybe.

Annak érdekében, hogy felkészülhessenek az újonnan jogosulttá váló vállalkozások is, továbbá a 2015. április 30-át követően esedékessé vált, kiadásaik teljes körű megtérítése lehetővé váljon, az FM meghosszabbította a hitelszerződések megkötésére/hatályba lépésére rendelkezésre álló határidőt is 2016. június 30-ig. Továbbá a támogatásként elszámolható kiadások időszaka is módosult.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)