A köznevelés és a felsőoktatás területe jövőre bővülő forrásokra számíthat.

A köznevelés költségvetési támogatása hétmilliárddal,a felsőoktatásé több mint hatmilliárd forinttal emelkedik.

Minderről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy pénteki fővárosi háttérbeszélgetésen számolt be.

Kiemelte, hogy teljesen lezárult az iskolák állami fenntartásba vétele, a működés kiszámíthatóbbá, eredményesebbé és gazdaságosabbá vált a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésével.

Júliustól leválik a szakképzési rendszer az Emberi Erőforrások Minisztériumáról (Emmi), de ezzel a köznevelési rendszerből nem kerül ki. Lehetőség a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete arra, hogy a Klik működését az elmúlt évek tapasztalatai alapján konszolidálják.

Akkor támogatják az egyházak általi intézményfenntartást, ha az az érintettek akaratával is összhangban van. Ezt az átalakítások során is figyelembe vették.

A miniszter arról is beszélt, hogy a 2016/2017-os tanévben az általános iskola első négy osztályában már mindenki ingyen kapja a tankönyvet. A tankönyveket összesen hétszázezer gyermek kapja onnantól vagy ingyen, vagy támogatással. Négyszázezer kisiskolás, a további háromszázezer gyermek pedig nagycsaládos, vagy rendszeres gyermekvédelmi támogatásban és egyéb szociális juttatásban részesül. Kitért arra is, hogy a tankönyvfejlesztés központosításának köszönhetően a kiadványok ára 15 százalékkal csökkent.

A pedagógusok bérének emelése folytatódik, amire Klik jövő évi büdzséjében 20 milliárdot különítettek el. 153 ezer pedagógust érint az intézkedés.

Fejlesztési program indult a hároméves kortól kötelező óvodai ellátás férőhelyeinek biztosítására, e célra 2,5 milliárdot biztosítottak az önkormányzatoknak.

Folytatódik a mindennapos testnevelés felmenő rendszerű bevezetése, szeptembertől ilyen keretek között 1,173 millió gyermek sportolhat.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár elmondta:, hogy idén januártól több mint 22 ezer pedagógus lépett magasabb kategóriába a pedagógusok minősítési rendszerének köszönhetően. Számuk további több mint 15 ezerrel bővül jövő januártól. 4,3 milliárdos forrást terveztek be a pedagógusok előmenetelére a nem állami intézményeknél.

Az Oktatási Hivatalhoz további feladatok kerülnek, a tanfelügyelettel és minősítéssel összefüggő feladatokban is részt vesznek a pedagógiai szakmai szolgálatok.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár elmondta, hogy a felsőoktatásban a PPP-konstrukciók kivezetése kiemelt feladat, felülről nyitott előirányzat szerepel a jövő évi költségvetésben Megerősítette, hogy a felsőoktatási bér-előmeneteli rendszeren dolgoznak, őszre várhatóak ennek részletei.

Novák Katalin családügyi államtitkárkérdésre közölte, hogy az információátadás, hogy az érintettek a családtámogatási rendszer bővítéséről megfelelő információval rendelkezzenek az elsődleges célja a kormány által tervezett, a családbarát közgondolkozást erősítő, a családbarát szemléletformálást célzó országos kampánysorozatnak. Ennek érdekében internetes oldal indul ősszel csalad.hu néven és tervezik  nemzetközi demográfiai fórum rendezését is a kormányfő részvételével novemberre. Hangsúlyozta:, a kampány nem valami ellen szól a kampány, hanem valami mellett. Senkinek sem szeretnénk megmondani továbbra sem, hogyan éljen, hány gyermeket vállaljon.

(forrás: kormany.hu, MTI)